hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: elvált szülő hogyan kaphat szja-visszatérítést?

  • adozona.hu

Járhat az szja-visszatérítés az elvált apának, ha még idén megegyezik a volt feleségével, hogy 50-50 százalékban vegyék fel a családi pótlékot, vagy abban, hogy azt teljes egészében az apa veszi igénybe? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Olvasónk kérdése:

"Elvált apának van egy 15 éves gyermeke. A családi pótlékot a volt feleség kapja, kezdettől fogva. Külön háztartásban élnek, közös felügyeleti joggal együtt nevelik gyereküket. Kérdés: jogosult-e az szja-visszatérítésre? Hogyan járjon el annak érdekében, hogy ne csak az anya kapja vissza az szja-t? Ha még az idén megegyeznek abban, hogy a családi pótlékot az apa vegye fel, vagy 50-50%-ban vegyék fel, akkor járhat az apának az szja-visszatérítés, akár a maximum összeg? Ezt milyen iratba kell foglalni? Ha az 50-50%-os megállapodás jönne létre, akkor az anyának az év során már igénybevett családi kedvezmény havi 10 ezer forintos összege nem jár? Ennek a megállapodásnak milyen hatása van az év közben igénybevett családi kedvezményre?"

Szakértőnk válasza:

A leírt tényállás szerint az apa nem jogosult a szja-visszatérítésre.

Ahhoz, hogy jogosult legyen rá, önmagában nem elegendő, hogy a családi pótlékot megegyezés szerint az anya helyett az apa kapja meg. Ugyanis annak nincs akadálya, hogy az anya a családi pótlék folyósításához az apa bankszámláját jelölje meg, de ez nem változtat azon, hogy az anyánál elhelyezett, az ő háztartásában élő gyermekre tekintettel az apa nem jogosult jogszerűen a családi pótlékra, a családi kedvezményre és így az adó-visszatérítésre sem.

Ahhoz, hogy az apa legyen jogosult a családi pótlékra, a családi kedvezményre és így az adó-visszatérítésre, a gyermek érdekeire hivatkozva a bíróságnál alapos indokkal kezdeményezni kellene a gyermeknek az apánál történő elhelyezését. Ebben az esetben az apának is járna az adó-visszatérítés, viszont az elhelyezés módosítását követően az anya családi pótlékra és családi kedvezményre való jogosultsága megszűnne (ami visszamenőleg nem érinti az elhelyezés módosításáig  járó kedvezmény igénybevételét). Megjegyzem, a Kúriának a gyermek elhelyezésével kapcsolatos szempontokról kiadott 17. számú irányelvét figyelembe véve, nem valószínű, hogy a gyermek elhelyezésének módosítása még az idén sikerrel járna.

Más a helyzet a felváltva gondozásra vonatkozó megállapodás esetén.

A családok támogatásáról szóló törvény (Cst. 9. § (4) bekezdése) szerint:

"Ha a szülők időszakonként felváltva gondozzák gyermeküket és a szülői felügyeleti jog mindkét szülő esetében fennáll, a családi pótlékra – közös kérelmükre, 50-50%-os arányban – mindkét szülő jogosult. A kérelemhez csatolni kell a szülők arról szóló közös nyilatkozatát, hogy a gyermek gondozásáról, neveléséről saját háztartásaikban felváltva gondoskodnak."

Az szja-törvény 29/B paragrafusának (1e) bekezdése szerint:

"Ha jogerős bírósági döntés, egyezség, közös nyilatkozat alapján a szülők egyenlő időszakokban felváltva gondozzák gyermeküket, és ezért a családi pótlékra 50-50 százalékos arányban mindkét szülő jogosult, a gyermek mindkét szülő – valamint a szülő házastársa – vonatkozásában kedvezményezett eltartottnak minősül. A felváltva gondozott gyermek után a szülő (házastársa) a családi kedvezmény 29/A paragrafusának (2) bekezdés szerint meghatározott összege 50 százalékának érvényesítésére jogosult. A gyermeket felváltva gondozó szülők a családi kedvezmény közös érvényesítésére egymás között nem jogosultak."

Mindezek alapján, ha a szülők közösen nyilatkoznak a kincstárnak, hogy a gyermek gondozásáról, neveléséről saját háztartásaikban felváltva gondoskodnak, mindkét fél a családi pótlék és a családi kedvezmény 50-50 százalékára jogosult, az adó-visszatérítés pedig teljes összegben jár mindkettőnek. Ez visszamenőleg nem érinti az anyának a nyilatkozattételig járó családi kedvezményét, viszont a továbbiakban már csak a kedvezmény (és a családi pótlék) felére lesz jogosult.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Álláskeresési járadék – ügyvezető

Széles Imre

tb-szakértő

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink