A nap kérdése: elvált szülő hogyan kaphat szja-visszatérítést?

  • adozona.hu

Járhat az szja-visszatérítés az elvált apának, ha még idén megegyezik a volt feleségével, hogy 50-50 százalékban vegyék fel a családi pótlékot, vagy abban, hogy azt teljes egészében az apa veszi igénybe? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Olvasónk kérdése:

"Elvált apának van egy 15 éves gyermeke. A családi pótlékot a volt feleség kapja, kezdettől fogva. Külön háztartásban élnek, közös felügyeleti joggal együtt nevelik gyereküket. Kérdés: jogosult-e az szja-visszatérítésre? Hogyan járjon el annak érdekében, hogy ne csak az anya kapja vissza az szja-t? Ha még az idén megegyeznek abban, hogy a családi pótlékot az apa vegye fel, vagy 50-50%-ban vegyék fel, akkor járhat az apának az szja-visszatérítés, akár a maximum összeg? Ezt milyen iratba kell foglalni? Ha az 50-50%-os megállapodás jönne létre, akkor az anyának az év során már igénybevett családi kedvezmény havi 10 ezer forintos összege nem jár? Ennek a megállapodásnak milyen hatása van az év közben igénybevett családi kedvezményre?"

Szakértőnk válasza:

A leírt tényállás szerint az apa nem jogosult a szja-visszatérítésre.

Ahhoz, hogy jogosult legyen rá, önmagában nem elegendő, hogy a családi pótlékot megegyezés szerint az anya helyett az apa kapja meg. Ugyanis annak nincs akadálya, hogy az anya a családi pótlék folyósításához az apa bankszámláját jelölje meg, de ez nem változtat azon, hogy az anyánál elhelyezett, az ő háztartásában élő gyermekre tekintettel az apa nem jogosult jogszerűen a családi pótlékra, a családi kedvezményre és így az adó-visszatérítésre sem.

Ahhoz, hogy az apa legyen jogosult a családi pótlékra, a családi kedvezményre és így az adó-visszatérítésre, a gyermek érdekeire hivatkozva a bíróságnál alapos indokkal kezdeményezni kellene a gyermeknek az apánál történő elhelyezését. Ebben az esetben az apának is járna az adó-visszatérítés, viszont az elhelyezés módosítását követően az anya családi pótlékra és családi kedvezményre való jogosultsága megszűnne (ami visszamenőleg nem érinti az elhelyezés módosításáig  járó kedvezmény igénybevételét). Megjegyzem, a Kúriának a gyermek elhelyezésével kapcsolatos szempontokról kiadott 17. számú irányelvét figyelembe véve, nem valószínű, hogy a gyermek elhelyezésének módosítása még az idén sikerrel járna.

Más a helyzet a felváltva gondozásra vonatkozó megállapodás esetén.

A családok támogatásáról szóló törvény (Cst. 9. § (4) bekezdése) szerint:

"Ha a szülők időszakonként felváltva gondozzák gyermeküket és a szülői felügyeleti jog mindkét szülő esetében fennáll, a családi pótlékra – közös kérelmükre, 50-50%-os arányban – mindkét szülő jogosult. A kérelemhez csatolni kell a szülők arról szóló közös nyilatkozatát, hogy a gyermek gondozásáról, neveléséről saját háztartásaikban felváltva gondoskodnak."

Az szja-törvény 29/B paragrafusának (1e) bekezdése szerint:

"Ha jogerős bírósági döntés, egyezség, közös nyilatkozat alapján a szülők egyenlő időszakokban felváltva gondozzák gyermeküket, és ezért a családi pótlékra 50-50 százalékos arányban mindkét szülő jogosult, a gyermek mindkét szülő – valamint a szülő házastársa – vonatkozásában kedvezményezett eltartottnak minősül. A felváltva gondozott gyermek után a szülő (házastársa) a családi kedvezmény 29/A paragrafusának (2) bekezdés szerint meghatározott összege 50 százalékának érvényesítésére jogosult. A gyermeket felváltva gondozó szülők a családi kedvezmény közös érvényesítésére egymás között nem jogosultak."

Mindezek alapján, ha a szülők közösen nyilatkoznak a kincstárnak, hogy a gyermek gondozásáról, neveléséről saját háztartásaikban felváltva gondoskodnak, mindkét fél a családi pótlék és a családi kedvezmény 50-50 százalékára jogosult, az adó-visszatérítés pedig teljes összegben jár mindkettőnek. Ez visszamenőleg nem érinti az anyának a nyilatkozattételig járó családi kedvezményét, viszont a továbbiakban már csak a kedvezmény (és a családi pótlék) felére lesz jogosult.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó anyuka gyed, gyes, táppénz

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szlovák cég belföldi ingatlanon végez építési munkát

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Hatósági díj továbbszámlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs