hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Újabb kérdések a gyermeket nevelők adójának visszatérítéséről

  • adozona.hu

Egyre több részlet foglalkoztatja az érintetteket a gyermeket nevelők által a 2021. év után érvényesíthető adó-visszatérítés kapcsán. Olvasóink kérdéseire Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Kérdés: A magánszemély a gyermeke után jogosult családi kedvezményre, de ezt nem veszi igénybe év közben. Mivel a levont szja-t visszakapja, akkor a családi kedvezmény összegét teljes egészében figyelembe lehet venni a levont járulékkal szemben? A magánszemély a visszatérítés hallatára megszüntette az addig figyelembe vett családi kedvezményt, és most megfizeti a szja-t (amit majd ugye visszakap), akkor az így fel nem használt kedvezményt a levont járulékkal szemben figyelembe lehet venni, és az adóbevallásban érvényesíteni?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Ha valaki a családi kedvezményt év közben nem érvényesíti, viszont év végén járulékkedvezményre is jogosult lenne, az adóbevallási tervezet kiegészítésével, vagy szja-bevallás benyújtásával kérheti a családi kedvezmény érvényesítését a járulék terhére is.

Ebben az esetben a NAV februárban adóvisszatérítés-előleget utal. Azonban év végén – a kedvezmények levonásának kötelező sorrendje következtében – az adóbevallásban a fizetendő adót először a családi kedvezménnyel kell csökkenteni. Ennek következtében a fizetendő szja nulla lesz, így adó-visszatérítés nem jár, viszont a kiutalt adóvisszatérítés-előleget nem kell visszafizetni, mert az megegyezik a családi kedvezmény szja-ból érvényesíthető összegével (igénybe vett családi kedvezménynek számít), családi járulékkedvezményként pedig csak az az összeg érvényesíthető, amelyre a fizetendő szja nem nyújt fedezetet.

Kérdés: Egy picit elvesztem az információ tengerében, segítséget szeretnék kérni szja-visszatérítés ügyében! Magzati kedvezmény esetében, amennyiben a 91. naptól az édesanya és a házastárs is jogosult lesz az adó-visszatérítésére, az teljes évre szól, vagy csak az igazoláson szereplő 91. naptól, így arányosítani kell az szja alapját képező jövedelmeket mindkét fél esetében?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az adóvisszatérítést nem kell arányosítani. Ha például a várandósság 91. napja 2021. december 31., az édesanya és a vele közös háztartásban élő házastársa jogosult az éves adóvisszatérítésre.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Táppénzjogosultság kiszámolása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Gyed melletti részmunkaidős munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Kedvezményszabály csed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink