hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

2021-es adótörvénycsomag: mindenki mondta a magáét az Országgyűlésben

  • MTI/Adózóna

Számos pozitív változást hoz a vállalkozásoknak és csökkenti az adminisztrációs kötelezettségeket, valamint uniós jogharmonizációt és a gyakorlati tapasztalatok alapján szükségessé vált módosításokat is tartalmaz az adótörvényeket módosító csomag – jelentette ki Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a javaslat mai parlamenti vitájában.

A törvényjavaslat számos pozitív változást hoz a vállalkozások számára, így például azt, hogy jövő évtől az adóhatóság készíti el az áfabevallások tervezetét. Ez nemcsak a vállalkozások adminisztrációs terheit csökkenti, hanem ösztönzi az informatikai fejlesztéseket és az automatizálást is – jegyezte meg.

A javaslat szerint a kisvállalati adó (kiva) egyre több vállalkozás számára válik elérhetővé, mert emelik a belépési és bentmaradási értékhatárokat, 1-ről 3 milliárd, illetve 3-ról 6 milliárd forintra. Emellett – folytatta – a fejlesztési tartalékmentesség még nagyobb mértékben lesz majd igénybe vehető a módosítás alapján, mert eltörlik az ehhez kapcsolódó 10 milliárdos korlátot, így a nyereség pozitív összege teljesen félretehető lesz majd beruházási célból.

Kapcsolódó cikkünk: Ez már a vége? Így élesedne 2021-re a kata és a kiva

A helyiadó-törvényeket érintő módosítások közül az államtitkár kiemelte, hogy a több telephellyel rendelkező vállalkozások számára lehetőséget adnak olyan bevallási nyomtatvány használatára, amely jelentősen csökkenti a számszaki, logikai hibák elkövetésének esélyét. Ez a Pénzügyminisztérium honlapján lesz elérhető – tette hozzá az államtitkár.

Jelezte, hogy az iparűzésiadó-bevallás az adóhatóságon keresztül lesz eljuttatható az önkormányzati adóhatóság részére. Hangsúlyozta, hogy ez utóbbi változtatás miatt nem sérül az önkormányzatok adómegállapítási joga, továbbra is dönthetnek az iparűzési adó bevezetéséről, annak mértékéről, a kedvezményekről, és továbbra is az önkormányzati adóhatóság feladata lesz a bevallások fogadása, az adó beszedése, ellenőrzése. A helyi adózás adminisztrációs terheit nagyban csökkenti az ideiglenes jellegű iparűzési tevékenység utáni adókötelezettség megszüntetése, ami elsősorban az építőipart érinti kedvezően – emelte ki.   

Az államtitkár felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a módosítások értelmében a gépjárműadó-ügyeket jövőre már az állami adóhatóság intézi, ami szerinte méltányos feladatátcsoportosítás, tekintettel arra, hogy a 2021-ben már a központi költségvetésbe folyik be a gépjárműadóból származó bevétel.

Izer Norbert bejelentette: az illetéktörvény módosításával a személyi- és gépjárműokmányok, illetve az adó- és értékbizonyítványok kivételével megszűnik az eljárási illetékfizetési kötelezettség az első fokú közigazgatási eljárások döntő többsége esetén. Ez mintegy 5 milliárd forintot hagy az érintetteknél, és csökkenti az ügyfelek és a hatóságok adminisztrációs terheit –tette hozzá.

Kitért arra is: a turizmusfejlesztési hozzájárulást jövőre azoknak a köztes értékesítőknek – például utazási irodák – sem kell megfizetniük, amelyek közvetített szolgáltatásként nyújtják az 5 százalékos áfakörbe tartozó vendéglátó- vagy szálláshely-szolgáltatást.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a javaslat szerint a járványügyi szűrővizsgálat adómentes juttatás lesz, a vizsgálat időpontjától függetlenül, és az adómentesség nemcsak a koronavírussal összefüggésben, hanem bármilyen jövőbeli járványhelyzetben alkalmazható lesz.

Az uniós jogharmonizációra rátérve az államtitkár kiemelte az e-kereskedelemre vonatkozó szabályok modernizálását, amelynek értelmében uniós szinten eltörlik a 22 euró értéket nem meghaladó importküldemények áfamentességét.

Izer Norbert a jövedéki törvény módosítását szintén uniós jogharmonizációval indokolta. Közölte: az uniós adóminimum elérése érdekében 2021. április 1-jéig két lépcsőben emelkedik valamennyi dohánytermék jövedékiadó-mértéke, így megszűnhet ez ügyben Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárás. Kiemelte: "a pálinkaszabadságharc győzelmével" ismét adómentessé válik a házi és bérfőzdei pálinkafőzés.

A személyi jövedelemadóról Izer Norbert szólva elmondta, adóalapot csökkentő kedvezményt vehetnek igénybe a súlyos fogyatékosággal élők, valamint adómentesek lesznek azok az ajándékok és pénzbeli juttatások, amelyeket a hősi halottak, és a szolgálatteljesítéssel összefüggésben elhunyt honvédek és rendvédelemben foglalkoztatottak árvái és özvegyei kapnak.

Kapcsolódó cikkünk: A személyi jövedelemadózás várható változásai 2021-ben

Izer Norbert kiemelte az előterjesztett változtatások közül továbbá, hogy a törvényjavaslat pontosítja az adózók képviseletének szabályait, egyszerűsítéseket vezet be a számviteli törvény módosításával, módosítja a könyvvizsgálói törvényt az elektronikus eljárások területén.

Kapcsolódó cikkünk: Számviteli változások az adócsomagban

Fidesz-KDNP: csökkenő adó- és adminisztrációs terhek

Hadházy Sándor, a Fidesz és Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónokai lényegében megismételték, amit az államtitkár mondott, a módosítások közül kiemelték az áfabevallásra vonatkozó szabályok kedvező változását, ami fehéríti a gazdaságot és a vállalkozások digitalizációjához is hozzájárul. 

Hadházy fontosnak nevezte a járványügyi szűrővizsgálatok személyi jövedelemadó mentességét is, valamint azt, hogy egységesítik a rekreációs keretösszeget a béren kívüli juttatásokban. Nacsa pedig a kisvállalati adó (kiva) alkalmazási lehetőségének bővítését emelte ki, és "magyar győzelem"-ként beállítva azt, hogy a 2021-től ténylegesen adómentessé válik a pálinkafőzés.

Jobbik: a kormány hallja meg a vállalkozók hangját!

Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik vezérszónoka azt kifogásolta, hogy a kormány nem egyeztetett az Adótanácsadók Egyesületével az adóhatóság által elkészítendő áfabevallásokkal kapcsolatban, a tervezett rendszer a szakértők szerint dupla vagy akár tripla munkával jár majd a könyvelőknek.

A kisadózó vállalkozások tételes adójával (kata) kapcsolatban arra szólította fel a kormányt: hallja meg a vállalkozók hangját, és emelje meg a 3 millió forintos korlátozó értékhatárt, mert enélkül ismét a szürke- és a feketegazdaságba kényszerítik a kisadózókat.

Kapcsolódó cikkünk: A katás adóztatás szigorításának visszavonását kérik szakmai érdekképviseletek

Felháborítónak nevezte a gépjárműadó teljes elvonását az önkormányzatoktól. Hozzátette: a kormányoldal korábbi ígéretével szemben nem átmeneti lesz ez az intézkedés, hiszen a teljes adminisztráció átkerül az adóhatósághoz.

A házi pálinkafőzés jövedékiadó-mentességével kapcsolatban felvetette: Magyarországon az alkoholizmus az egyik népbetegség, ezért kérdéses, hogy jó-e ez az intézkedés az össztársadalom számára.

A jobbikos képviselő a módosítások közül pozitívnak értékelte ugyanakkor a rekreációs keret egységesítését, a járványügyi szűrűvizsgálatok adómentességét, és a kiva értékhatár-emelését is.

MSZP: igazságos és arányos adórendszer kellene

Szakács László (MSZP) azt mondta, az MSZP szerint az adórendszernek igazságosnak és arányosnak kellene lennie, differenciálni kellene benne, ebben azonban nem közeledik egymáshoz a kormány és az ellenzék világképe. Kifogásolta, hogy a kirívóan magas keresetűek nem fizetnek "luxusadót".

Az önkormányzatokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, a kabinet viszi tőlük "az egész iparűzési adót", amelyet ezentúl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vet majd ki és szed be.

Szakács László az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését is szorgalmazta. Ha a pálinka jövedéki adója lehet nulla százalék, akkor a kenyér áfája miért nem lehet nulla? – vetette fel. Hiányolta az előterjesztésből a lakásáfa 5 százalékra csökkentését.

DK: a kormány a kaszinókkal kivételezik

Varju László (DK) szerint a kormány tárgyalásképtelen, csak a saját javaslata érdekli, a módosítási indítványokkal nem foglalkozik. Felháborítónak nevezte, hogy a parlamenti működés keretéből "kivonják" a költségvetés vitáját és a költségvetést érintő módosításokat.

A törvényjavaslat tartalmaz elfogadható technikai változtatásokat – közölte, hozzátéve ugyanakkor, hogy a szabályozásban nyitva hagyják azokat a kapukat, amelyekkel élhetnek az online bevallást mellőzők, például a kaszinóbevételek esetében.

A kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) érintő módosítást Varju László úgy kommentálta: a kormány néhány éve arra biztatta a vállalkozókat, legyenek katások, most viszont ahelyett, hogy segítene a járványhelyzet miatt, sújtja őket.

LMP: az élelmiszerek áfáját kellene csökkenteni

Csárdi Antal (LMP) kifogásolta, hogy a kormány apránként elvonja az önkormányzatoktól az adóbevételeiket. Kijelentette: a gépjárműadó-bevétel például végleg elveszett az önkormányzatoknak, pedig a kormány csak ideiglenes intézkedésnek.

A dohánytermékek nagyobb adóztatásával és a pálinka adómentességével kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet: egyrészt a kormány az egészségvédő szerepében "tetszeleg" a dohánytermékadó-emeléssel, másrészt viszont adómentessé teszi – bizonyos mennyiségig – az otthoni, illetve a bérpálinkafőzést. Nem az lenne a helyes irány, ha inkább az alapvető élelmiszerek áfáját csökkentenék? – kérdezte.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkaidő-nyilvántartás elektronikusan

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tag bejelentése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Színházjegy elszámolása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink