hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Változnak az ekáer szabályai, több ponton módosul az Art.

  • dr. Bartha László adójogi szakjogász

Az adózás rendjének változása főként az anyagi jogszabályokat érinti, ugyanakkor érdemes figyelemmel lenni az ekáerkötelezettségre 2020. január 1-jétől érvényes új előírásokra is.

Ekáerbejelentés “önellenőrzésének” lehetősége (T-6349. számú javaslat)

A jelenleg érvényes ekáerszabályok alapján a bejelentett adatok módosítására csak korlátozott ideig és korlátozott körben van lehetőség, így a korrekció indokának megjelölésével

a) a  fuvarozás megkezdéséig lehet módosítani:

– az ekáerszámhoz tartozó termék általános (kereskedelmi) megnevezését, 

– a kombinált nómenklatúrának a bejelentéskor hatályos szövege szerinti vámtarifaszámot (4 számjegyig, kockázatos termék esetén 8 számjegyig), illetve

– új tételsort megadni,

b) a termék kirakodási helyre történő megérkezéséig, belföldi címről más tagállamba történő fuvarozás esetében az ekáerszám érvényességi idején belül van lehetőség módosítani:

– az egyes termékmegnevezésekhez (tételekhez) tartozó bruttó tömeget kilogrammban,

 kockázatos termék esetében, ha a termék közúti fuvarozásának indoka termékbeszerzés vagy termékértékesítés, az egyes termékmegnevezésekhez (tételekhez) tartozó adó nélküli ellenértéket, egyéb célú közúti fuvarozás esetén az egyes termékmegnevezésekhez (tételekhez) tartozó adó nélküli beszerzési árat vagy az ahhoz hasonló termék adó nélküli beszerzési árát, ilyen ár hiányában pedig az adó nélküli előállítási értéket,

– a termék közúti fuvarozásához használt gépjármű forgalmi rendszámát, az Európai Unió más tagállamából belföldre irányuló fuvarozás esetén legalább azon gépjármű(vek) forgalmi rendszámát(ait), amellyel a belföldi útszakaszon történik a fuvarozás.

Nem minősül hibás adatnak, ha a mennyiségre vonatkozó érték legfeljebb 10 százalékban tér el a tényleges adattól, azaz ebben az esetben nem szükséges a lejelentett adat módosítása.  

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük az ekáerszabályokra, valamint az adózás rendjére vonatkozó módosításokat.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Euróalapú szállásadás számlázása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Noprofit bt. beszámolófajta

Pölöskei Pálné

adószakértő

Mikrogazdálkodói beszámoló nonprofit bt.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close