hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az árbevétel elszámolásának változása. Gyakorlati alkalmazás (2. rész)

  • Szipszer Tamás, adótanácsadó, mérlegképes könyvelő

Cikksorozatunk első részében részleteztük, hogy 2020. január 1-jétől milyen újdonságokra kell figyelni az árbevétel számviteli elszámolásánál, mit jelent a szerződés elszámolási egysége és hogyan kell megállapítani a készültségi fokot. A második részben példákkal a gyakorlati alkalmazást.

A szerződés számviteli egységét alkalmazó elszámolásnál a gazdálkodónak törekednie kell arra, hogy a készültségi fokot legmegbízhatóbban kifejező módszert alkalmazza. Például a felmerült költségek nem mindig állnak arányban a teljesítés előrehaladásával. Ilyen esetben a költségarányos készültségi fok helyett esetleg más módszer alkalmazása lehet indokolt.

Ha sikerül meghatározni a készültségi fok alapján az adott üzleti évben elszámolható árbevételt, akkor ezt az összeget össze kell vetni az üzleti évben ténylegesen elszámolt (jellemzően kiszámlázott) nettó árbevétel összegével.

Ha a szerződés elszámolási egységével kapcsolatos készültségi fok alapján elszámolható nettó árbevétel meghaladja a már az üzleti évben elszámolt nettó árbevétel összegét, akkor a különbözetet az aktív időbeli elhatárolások között kell elszámolni a nettó árbevételekkel szemben [számviteli törvény (Szt.) 32. § (8) bekezdés].

Megjelent legújabb kiadványunk!

Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel a "Cégek átalakulása és megszűnése" című kiadványt!
A kiadvány sorra veszi a főbb eljárási formákat, döntési szempontokat és feladatokat, gyakorlatias segítséget ad ezzel egy végelszámolás vagy egy felszámolás véghezviteléhez, de segítséget nyújt például abban is, hogy egy beolvadás vagy egyesülés során hogyan kell elkészíteni a vagyonmérleget szabályszerűen.

Ha azonban a már elszámolt árbevétel meghaladná a készültségi fok alapján elszámolható árbevétel összegét, akkor ezen különbözetet passzív időbeli elhatárolásként kell kimutatni, szintén az értékesítés nettó árbevételével szemben [Szt. 44. § (7) bekezdés].

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben példákkal segítjük a szerződés szerinti elszámolási egység gyakorlati értelmezését!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2020-as változásokról szóló írásainkat itt találja!

A HVG Adó 2020 különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a többször módosított adózási jogszabályokban.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Áfa levonhatósága

Bunna Erika

adótanácsadó

Rokkantnyugdíjas ügyvezető

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close