Az árbevétel elszámolásának változása. Gyakorlati alkalmazás (2. rész)

  • Szipszer Tamás, adótanácsadó, mérlegképes könyvelő

Cikksorozatunk első részében részleteztük, hogy 2020. január 1-jétől milyen újdonságokra kell figyelni az árbevétel számviteli elszámolásánál, mit jelent a szerződés elszámolási egysége és hogyan kell megállapítani a készültségi fokot. A második részben példákkal a gyakorlati alkalmazást.

A szerződés számviteli egységét alkalmazó elszámolásnál a gazdálkodónak törekednie kell arra, hogy a készültségi fokot legmegbízhatóbban kifejező módszert alkalmazza. Például a felmerült költségek nem mindig állnak arányban a teljesítés előrehaladásával. Ilyen esetben a költségarányos készültségi fok helyett esetleg más módszer alkalmazása lehet indokolt.

Ha sikerül meghatározni a készültségi fok alapján az adott üzleti évben elszámolható árbevételt, akkor ezt az összeget össze kell vetni az üzleti évben ténylegesen elszámolt (jellemzően kiszámlázott) nettó árbevétel összegével.

Ha a szerződés elszámolási egységével kapcsolatos készültségi fok alapján elszámolható nettó árbevétel meghaladja a már az üzleti évben elszámolt nettó árbevétel összegét, akkor a különbözetet az aktív időbeli elhatárolások között kell elszámolni a nettó árbevételekkel szemben [számviteli törvény (Szt.) 32. § (8) bekezdés].

Ha azonban a már elszámolt árbevétel meghaladná a készültségi fok alapján elszámolható árbevétel összegét, akkor ezen különbözetet passzív időbeli elhatárolásként kell kimutatni, szintén az értékesítés nettó árbevételével szemben [Szt. 44. § (7) bekezdés].

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben példákkal segítjük a szerződés szerinti elszámolási egység gyakorlati értelmezését!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2020-as változásokról szóló írásainkat itt találja!

A HVG Adó 2020 különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a többször módosított adózási jogszabályokban.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Foglaló adózása

Lepsényi Mária

adószakértő

Társadalombiztosítási kötelezettség.

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close