hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bevétel elszámolásának változása 2020. január 1-jétől (1. rész)

  • Szipszer Tamás, adótanácsadó, mérlegképes könyvelő

2020. január 1-jétől új szabályok léptek hatályba az árbevételek számviteli elszámolásával kapcsolatosan, ezek azonban csak az értékesítés nettó árbevételének egy jól meghatározott csoportjára alkalmazandóak. Az új előírások jelentős részben a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) alapján kerültek meghatározásra.

Ahhoz, hogy közelebbről megvizsgáljuk, milyen esetekben kell alkalmazni az új elszámolási szabályokat, meg kell ismerkedni egy új fogalommal: a szerződés elszámolási egységével, melyet a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (számviteli törvény) 3. § (4) bekezdésének 11. pontja határoz meg.

Az új bevételi elszámolási szabályokat először a 2020-as évről beadott beszámolóban lesz kötelező alkalmazni azzal, hogy a 2020 január 1-jét megelőzően kötött szerződésekre nem kötelező az alkalmazás [számviteli törvény 177. § (1) bekezdés 75–77. pontjai].

E szerint tehát a szerződés elszámolási egysége: jogilag – a szerződés felek által meghatározott tárgya alapján – egy egységet képező – a megrendelővel kötött, a megrendelő által meghatározott jellemzőkkel rendelkező termék vagy szolgáltatás létrehozására és értékesítésére vonatkozó – szerződés egésze (a szerződés összes részteljesítése, összes teljesítési kötelme együttesen, függetlenül attól, hogy a szerződés egy vagy több részteljesítést, teljesítési kötelmet tartalmaz).

Megjelent legújabb kiadványunk!

Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel a "Cégek átalakulása és megszűnése" című kiadványt!
A kiadvány sorra veszi a főbb eljárási formákat, döntési szempontokat és feladatokat, gyakorlatias segítséget ad ezzel egy végelszámolás vagy egy felszámolás véghezviteléhez, de segítséget nyújt például abban is, hogy egy beolvadás vagy egyesülés során hogyan kell elkészíteni a vagyonmérleget szabályszerűen.

A fenti, kissé bonyolultnak tűnő meghatározás lényege tehát az, hogy az új elszámolási szabályokat csakis olyan – 2020. január 1-jétől induló – ügyletekre kell alkalmazni, ahol a megrendelő széles körben meghatározhatja a teljesítés módját, vagyis alapvetően az egyedi megrendelések tartoznak ebbe a körbe, függetlenül attól, hogy termék értékesítéséről vagy szolgáltatás nyújtásáról van szó. Ide tartoznak tipikusan az építési-kivitelezési szerződések (például egy családi ház felépítése egyedi igények alapján, vagy egy társasház felépítése az építtető részére). A szolgáltatások közül például az egyedi tervezési szolgáltatások és más, a megrendelő egyedi igényeinek kielégítését szolgáló szolgáltatások sorolhatók ide. Az ilyen egyedi szolgáltatások esetén az új bevételi elszámolási szabályok gyakorlati alkalmazására akkor kerül sor, ha a teljesítés több üzleti évet érint.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, hogyan kell azonosítani azon szerződéseket (ügyleteket), melyekkel kapcsolatban a bevétel elszámolásra kerül, továbbá, hogy mi alapján lehet megállapítani a készültségi fokot!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2020-as változásokról szóló írásainkat itt találja!

A HVG Adó 2020 különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a többször módosított adózási jogszabályokban.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Kiva – ingatlanértékesítés

Szipszer Tamás

adószakértő

Ebrendészet

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs