hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Miben hasonlít, és miben különbözik a nagyszülői gyed és a gyes?

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

Sok évvel ezelőtt vezették be a nagyszülői gyest, amelyet kezdetben nagy érdeklődés övezett. Hasonlóan nagy kíváncsiság övezi a nagyszülői gyermekgondozási díjjal kapcsolatos, a parlament előtt lévő törvénymódosítást is.

Cikkünkben a nagyszülők által igénybe vehető fenti két ellátást, azaz a nagyszülői gyermekgondozást segítő ellátást és gyermekgondozási díjat hasonlítjuk össze, melynek keretében áttekintjük, hogy a nagyszülő mikor, milyen mértékben jogosult ezen ellátásokra és milyen keresőtevékenyéget folytathat az ellátások folyósítása alatt.

Milyen feltételek esetén jár a nagyszülőnek a gyes és a gyed?

Nagyszülői gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) feltételei:

A nagyszülő a gyesre a gyermek szülei jogán szerezhet jogosultságot. Azaz, ha a szülő(k) jogosultak a gyesre, és írásban nyilatkoznak arról, hogy a gyermekgondozást segítő ellátásról lemondanak a nagyszülő javára, akkor kaphatja a nagyszülő a gyest.

További feltételek, hogy

– a gyermek gondozása, nevelése a szülő háztartásában történjen, és

–  a szülő háztartásában nincs másik olyan gyermek, akire tekintettel gyermekgondozást segítő ellátást folyósítanak, továbbá

–  a nagyszülő is megfelel az ellátásra való jogosultság feltételeinek.

Nagyszülői gyermekgondozási díj (gyed) feltételei:

Hasonlóan a gyeshez, a nagyszülői gyednél is feltétel lesz, hogy a gyermekgondozási díjra jogosult szülő(k) jogán szerezheti meg a nagyszülő a gyedet. Azaz a szülő(k) jogosult(ak) gyedre, és  a szülő(k) egyetért(enek) a gyermekgondozási díj nagyszülő általi igénylésével és annak nagyszülő részére történő megállapításával.

A fenti hasonlóságon túl továbbiakat is találhatunk a nagyszülői gyessel. Ez esetben is feltétel, hogy a gyermek a szülővel/szülőkkel egy háztartásban éljen, és abból a gyermek a nagyszülőhöz csak átmeneti jelleggel, napközbeni időszakra kerül ki.

További feltételek a nagyszülői gyednél:

– közös háztartásban élő mindkét szülő vagy egyedülálló szülő esetén a gyermeket gondozó szülő biztosítottként (ide nem értve a nevelőszülői tevékenységet) keresőtevékenységet végezzen abban az időszakban, amikor az ellátást a nagyszülő részére folyósítják,

– arra a gyermekre, aki után a gyedet megállapították, gyermekgondozást segítő ellátást nem folyósítanak.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, melyek a jelentős különbségek a kétféle ellátásra vonatkozó feltételrendszerben.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkavédelmi képviselő választása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Biztosítás visszavásárlása ¬ szociális hozzájárulási adó

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Utazási utalvány mint promóciós eszköz ügyfelek részére

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X