hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ellentmondásos rendelkezések a tb-szabályokat rögzítő törvényekben

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Az új tb-törvény készítése során a jogalkotó törekedett arra, hogy a jogszabály jelentősebb újításai – például a nyugdíjasok járulékmentessége, a munkaviszonyban álló dolgozók minimum járulékfizetése – összhangba kerüljenek a kapcsolódó jogszabályok vonatkozó előírásaival. Ez azonban nem minden rendelkezés esetében járt sikerrel, mint például az egyházi személy utáni járulék- és szochofizetés tekintetében sem.

A 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) 37. paragrafusának (3) bekezdése értelmében az egyházi szolgálati viszonyban álló egyházi személy után az egyházi jogi személy a minimálbér alapulvételével nyugdíjjárulékot fizet. A járulékot központilag, egy összegben, az Art. szabályai szerint kell a NAV-hoz bevallani és megfizetni.   

E kötelezettség értelemszerűen a biztosított, tehát kiegészítő tevékenységet nem folytatónak minősülő, azaz sajátjogú nyugdíjas egyházi személy után terheli a kötelezettet. 

A szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény 5. paragrafus (1) bekezdésének i) pontja viszont az után az egyházi személy után mentesíti az egyházi jogi személyt a szociális hozzájárulási adó alól (szocho), aki sajátjogú nyugdíjas, vagy özvegyi nyugdíjban részesül és a rá irányadó öregséginyugdíj-korhatárt már betöltötte. A jogszabály szerint tehát az utóbbi körbe tartozó egyházi személyek esetében a járulékfizetési kötelezettség fennáll, viszont szochót nem kell utánuk fizetni. 

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben bemutatjuk a Tbj., a szochotörvény, valamint az ekhóról szóló törvény rendelkezései közötti ellentmondásokat, amelyek megnehezítik a közteherviselési szabályok értelmezését!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Lakásbérlés áfájának levonhatósága

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Új adatszolgáltatási szabályok egyéb szálláshely-szolgáltatóknak

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Könyvelő felelőssége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close