hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Üzletrészátruházás, átalakulás, cafeteria a számvitelben

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

Cikkünk a nyári és őszi törvénymódosításhoz kapcsolódóan az üzletrésátruházás, az átalakulás, továbbá néhány bevételt, ráfordítást érintő számviteli előírás változását, valamint a cafeteria megszüntetésével kapcsolatosan a személyi jellegű költségek elszámolását érinti.

Üzletrészátruházás

Az üzletrész – másképpen fogalmazva a szervezeti egység – átruházásáról eddig a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao) tartalmazott előírást, amellyel megfelelt egy közösségi irányelvnek. Ez a kedvezményezett eszközátruházásra vonatkozó előírásokban jelenik meg. E szerint, ha egy önálló szervezeti egységet – megszűnése nélkül –  átruház egy társaság egy másik társaságra annak jegyzett tőkéjét megtestesítő részesedés ellenében, és ezt valós gazdasági, kereskedelmi okok alapozzák meg, akkor az átruházó mentesül az ügyleten elért nyereség megadóztatása alól. Az adót majd az átvevőnek kell – több év alatt – megfizetnie az átvett eszközök alapján történő költségelszámolás adózási szempontból történő korlátozásával [Tao 4. § 23/b. pont, 7. § (1) bekezdés d) pont, 8. § (1) bekezdés b) pont, 16. § (12)-(15) bekezdés].

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletezzük a felsorolt gazdasági események számviteli részletszabályait!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyházból egyesület – ingatlanok

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Alapítvány átad

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Mezőgazdasági vállalkozóból őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs