hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ne hagyjon veszni 90 ezer forint személyi adókedvezményt!

  • Surányi Imréné okleveles közgazda
2

Az átmeneti vagy végleges fogyatékosságban szenvedők a nehezített életvitellel járó többletköltségeikre tekintettel, adókedvezményre jogosultak, amelynek évközi érvényesítése érdekében még a januári fizetés számfejtése előtt érdemes erről a kifizető számára nyilatkozatot adni. Ha a kedvezményre jogosultságot esetleg több adóévet érintően utólag állapítják meg, a fogyatékos állapot kezdő napjától (a mindenkori minimálbér figyelembe vételével) az 5 éves elévülési időn belül, önellenőrzéssel visszamenőleg is érvényesíthető.

Az szja-törvény 40. paragrafusa szerint a súlyosan fogyatékos magánszemély ezen állapota kezdő napjának hónapjától az állapotának fennállása idején az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeggel csökkentheti havonta az összevont adóalapja adóját, ha

– rendelkezik a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról szóló 49/2009. EüM-rendelet alapján kiállított igazolással, vagy

– a rokkantsági járadékról szóló 83/1987. MT-rendelet szerinti rokkantsági járadékban részesül, vagy

– fogyatékossági támogatásra való jogosultságát külön jogszabály szerint megállapították.

Az idei évben bruttó 149 ezer forint a minimálbér összege, az 5 százalékos havi  személyi adókedvezmény összege 7450 forint, ami éves szinten összesen 89 400 forintot tesz ki.

A kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket a 335/2009. kormányrendelet melléklete tartalmazza. Kedvező változás az érintetteknek, hogy a felsorolás 2019. január 1-jétől kiegészült az emlő, a méhnyak, a prosztata, a here rosszindulatú daganatainak, valamint a női nemi szervek nem gyulladásos betegségei körébe tartozó betegségekkel (lásd keretes cikkünket).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, mely új betegségekkel bővült a kedvezményezetti lista, és ha több évvel korábbi időponttól kezdődően igazolja az orvos a betegséget, akkor hogyan lehet utólag érvényesíteni az adókedvezményt.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2019-es változásokról közölt korábbi cikkeinket itt olvashatja el.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
Adózóna

Tisztelt Olvasónk! Kérjük, hogy kérdését oldalunk jobb alsó sarkában lévő Segíthetünk? fülre kattintva, a Szakmai kérdése van? Tegye fel! oldalon keresztül legyen szíves elküldeni. A kérdés feltevéséhez először be kell lépnie oldalunkra, amit ingyenes próba-regisztrációval is megtehet; ennek keretében egy kérdését tudja megválaszolni szakértőnk.
Üdvözlettel: az Adózóna szerkesztősége

pak

Tisztelt Szakértő, tudna abban segíteni, hogy az az emésztőrendszeri betegségek - endokrin betegségbe a Hashimoto-thyreoiditis betegség is bele tartozik?
Válaszát előre is köszönöm,

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi cég munkavégzése Magyarországon munkaügyi szempontból

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

2020. évi CXL. törvény értelmezése

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close