hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ne hagyjon veszni 90 ezer forint személyi adókedvezményt!

  • Surányi Imréné okleveles közgazda
2

Az átmeneti vagy végleges fogyatékosságban szenvedők a nehezített életvitellel járó többletköltségeikre tekintettel, adókedvezményre jogosultak, amelynek évközi érvényesítése érdekében még a januári fizetés számfejtése előtt érdemes erről a kifizető számára nyilatkozatot adni. Ha a kedvezményre jogosultságot esetleg több adóévet érintően utólag állapítják meg, a fogyatékos állapot kezdő napjától (a mindenkori minimálbér figyelembe vételével) az 5 éves elévülési időn belül, önellenőrzéssel visszamenőleg is érvényesíthető.

Az szja-törvény 40. paragrafusa szerint a súlyosan fogyatékos magánszemély ezen állapota kezdő napjának hónapjától az állapotának fennállása idején az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeggel csökkentheti havonta az összevont adóalapja adóját, ha

– rendelkezik a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról szóló 49/2009. EüM-rendelet alapján kiállított igazolással, vagy

– a rokkantsági járadékról szóló 83/1987. MT-rendelet szerinti rokkantsági járadékban részesül, vagy

– fogyatékossági támogatásra való jogosultságát külön jogszabály szerint megállapították.

Az idei évben bruttó 149 ezer forint a minimálbér összege, az 5 százalékos havi  személyi adókedvezmény összege 7450 forint, ami éves szinten összesen 89 400 forintot tesz ki.

A kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket a 335/2009. kormányrendelet melléklete tartalmazza. Kedvező változás az érintetteknek, hogy a felsorolás 2019. január 1-jétől kiegészült az emlő, a méhnyak, a prosztata, a here rosszindulatú daganatainak, valamint a női nemi szervek nem gyulladásos betegségei körébe tartozó betegségekkel (lásd keretes cikkünket).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, mely új betegségekkel bővült a kedvezményezetti lista, és ha több évvel korábbi időponttól kezdődően igazolja az orvos a betegséget, akkor hogyan lehet utólag érvényesíteni az adókedvezményt.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2019-es változásokról közölt korábbi cikkeinket itt olvashatja el.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
Adózóna

Tisztelt Olvasónk! Kérjük, hogy kérdését oldalunk jobb alsó sarkában lévő Segíthetünk? fülre kattintva, a Szakmai kérdése van? Tegye fel! oldalon keresztül legyen szíves elküldeni. A kérdés feltevéséhez először be kell lépnie oldalunkra, amit ingyenes próba-regisztrációval is megtehet; ennek keretében egy kérdését tudja megválaszolni szakértőnk.
Üdvözlettel: az Adózóna szerkesztősége

pak

Tisztelt Szakértő, tudna abban segíteni, hogy az az emésztőrendszeri betegségek - endokrin betegségbe a Hashimoto-thyreoiditis betegség is bele tartozik?
Válaszát előre is köszönöm,

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. osztalékot kap kft.-től

Szipszer Tamás

adószakértő

Kata új szabályok

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás feleség

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close