hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új adatszolgáltatási verzió, a bírság számlánként félmillióra rúghat

  • Antretter Erzsébet adószakértő, Niveus Consulting Group

2019. június 3. éjfélkor üt az utolsó órája az Online Számla adatszolgáltatáshoz kapcsolódó specifikáció és XSD séma 1.0. verziójának. Június 4. 0:00 órától a NAV Online Számla adatszolgáltatásban verziófrissítés lép életbe: a NAV kizárólag az 1.1-es verzióban fogadja be a számla-adatszolgáltatást. A jelenlegi verzió használata érvénytelenséget, így bírságot eredményezhet.

Az adóhatóság 2019. január végén publikálta, majd 2019. február 6-án véglegesítette a számlák adatszolgáltatásához kapcsolódó új verziót, az 1.1-es specifikációt és XSD sémát, melyet az eredeti tervek szerint 2019. május 2-ától tett volna kötelezővé.

A 2019. április 29-én a https://onlineszamla.nav.gov.hu oldalon megjelent tájékoztatás szerint azonban az átállásra való felkészülési folyamat elhúzódásáról szóló ügyféli jelzések miatt az adóhivatal egy hónap haladékot biztosított. Az új határidő 2019. június 3-a éjfél. 2019. június 4-én 0:00 órától már csak az új formátumban fogadja a számlák adatait az adóhivatal, az 1.0 verzióval érvényes adatszolgáltatás már nem teljesíthető.

A verzióváltással módosul mind az adat xml, mind az adatkommunikáció xml, ezért az adatbeküldés tartalmában és módjában is lesznek változások. Az 1.1-es verzióval kapcsolatos technikai információk a https://onlineszamla.nav.gov.hu oldalon a Technikai információk/Dokumentációk/v1.1, jelenleg támogatott verzió címszó alatt találhatóak. További hasznos információk érhetőek el ugyanitt a Technikai információk/Fejlesztői napló címszó alatt is.

A verzióváltással a technikai módosításokon felül a beküldendő adatokat érintő adatszerkezet-változások is hatályba lépnek, melyek közül a legfontosabban a következők.

Dátumkezelés

Az új xml-ben 2010.01.01. utáni dátum vagy időpont értékek kerülhetnek csak beküldésre az adatszolgáltatás során. Ha a teljesítés napja vagy a teljesítés időszaka, illetve a számviteli teljesítés dátuma az alapszámlán 2010.01.01. előtti, akkor azt az 1.1-es módosító vagy storno adatszolgáltatásban nem kell és nem is szabad feltüntetni.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, milyen további újdonságok lesznek az adatszolgáltatás 1.1 verziójában! 

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Végkielégítés és felmondás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Nonprofit kft. áfa levonhatósága II.

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close