hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új törvény az adóhatósági ellenőrzés módjára, határidejére, jogorvoslatra

  • dr. Juhász Péter jogász, adószakértő, HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Kire vonatkozik az elektronikus ügyintézés? Ki képviselheti az adózót? Mit jelent az objektív ellenőrzési határidő? Milyen jogorvoslattal élhet az adózó? Egyebek közt ezeket is tartalmazza az adóigazgatási rendtartásról szóló törvényjavaslat.

Október 24-én nyújtotta be a kormány az Országgyűléshez az adóigazgatási rendtartástól szóló T/17995. számú törvényjavaslatot (a továbbiakban: törvényjavaslat), mely az adózás rendjét érintő eljárási szabályrendszer átfogó újraszabályozásának egyik elemét képezi. A jelenleg hatályos adózás rendjéről szóló 2003. XCII. törvény a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi. CXL. törvényre (Ket.) mint háttérjogszabályra támaszkodik. A törvényjavaslat megalkotásával az volt a jogalkotó célja, hogy ez a kettősség megszűnjön, és egységes rövid, átlátható, közérthető és könnyen követhető szabályozási környezet jöjjön létre, melyen belül az adóigazgatási rendtartás az általános eljárási szabályokat (például hatásköri, illetékességi szabályok, jogorvoslat rendje stb.), míg az adózás rendjéről szóló törvény a speciális részletszabályokat (például egyes adókötelezettségek teljesítésének szabályai, jogkövetkezmények, különös eljárások stb.) tartalmazza. Az alábbiakban a törvényjavaslatban szereplő legfontosabb változásokat ismertetjük.

Kapcsolattartás, képviselet:
Jelenleg csak a törvényben nevesített adóügyekben van lehetőség az elektronikus ügyintézésre, míg a törvényjavaslat az elektronikus ügyintézésről szóló törvénnyel (Eüsztv.) összhangban teljes körűvé tenné az elektronikus ügyintézés lehetőségét. Ez azt jelentené, hogy például a megbízólevél elektronikus úton történő megküldésén túl – melyre a jelenleg hatályos szabályok szerint is volt joga – a revízió során keletkezett összes iratot (jegyzőkönyvet, határozatot, közbenső végzéseket) elektronikus úton kézbesítheti az adóhatóság. A törvényjavaslat értelmében az állami adó- és vámhatóság elektronikus úton tart kapcsolatot azzal az adózóval, aki vagy amely

a) havi adó- és járulékbevallás benyújtására köteles,

b) az áfatörvény szerinti összesítő nyilatkozat benyújtására köteles,

c) az áfatörvény szerinti összesítő jelentés benyújtására köteles, vagy

d) az Eüsztv. alapján elektronikus ügyintézésre köteles.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, ki képviselheti az adózót, milyen ellenőrzési típusok lesznek a jövőben, mire kell ügyelni a teljességi nyilatkozatnál, milyen jogorvoslati lehetőségei lesznek az adózóknak!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2018-as változásokról további cikkeket itt olvashat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jövedéki termék értékesítése fesztiválon

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

2017 előtt kötött céges biztosítások adója

Surányi Imréné

okleveles közgazda

SZÉP-kártya 2024.01.01-től

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink