hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Régi-új társadalombiztosítási szabályok

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló törvény 2018. január 1-jétől hatályos szövegét olvasva több olyan új rendelkezéssel találkozhatunk, melyek "ismerősnek tűnnek". Ennek oka, hogy a 2003-as Art. december 31-ei hatályvesztésével több járulékkal kapcsolatos eljárási szabály visszakerül oda, ahová eredendően tartozik: a járuléktörvénybe.

Az egyik ilyen jogszabályhely az 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 45/A. szakasza, amely a Tbj. 39. § (2) bekezdése alapján egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett magánszemély adóhatósághoz történő bejelentkezését, illetve a kötelezettség megszűnése utáni eljárást, valamint a NAV, illetve az egészségbiztosítási nyilvántartást vezető szerv közötti együttműködést szabályozza.

Az ezzel kapcsolatos előírásokat jelenleg még a 2003. évi XCII. (régi Art.) 20. § (6)-(10), illetve (7a)-7(c) bekezdésében találjuk. E szabályok szinte módosítás nélkül kerültek átemelésre a Tbj.-be.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésre kötelezett személynek a járulékfizetési kötelezettségét, illetve annak megszűnését változatlanul 15 napon belül jelentenie kell a NAV-hoz.

Nem kell viszont semmit sem tennie annak a kötelezettnek, akinek a fizetési kötelezettsége biztosítással járó jogviszony létesítése miatt szűnik meg, feltéve, hogy biztosítottként azt a hatósághoz az Art.-ban foglaltaknak megfelelően bejelentették.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a további részleteket!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

(A 2018-as változásokról további cikkeket itt olvashat!)

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Lakásétterem

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ingatlan tulajdonjogának átadása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Gyedhez 365 nap

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close