hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Módosulhatnak az illetékszabályok

  • dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó

A kormány által elfogadott és a napokban benyújtott törvényjavaslat az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról az illetéktörvényre vonatkozó módosításokat is tartalmaz: bővíti az illetékkedvezménnyel érintett lakáscserék körét, bővíti azon ügyletek körét, amelyeket nem kell bejelenteni az adóhatósághoz, csökkenti a NAV adminisztrációs terheit és egyértelműsít néhány rendelkezést.

Bővülhet azok köre, akik a lakáscserére vonatkozó kedvezményt alkalmazhatják. A jelenlegi szabályozás szerint a lakáscserénél csak akkor csökkenthető az illeték alapja az elcserélt lakás forgalmi értékével, ha az ügyletben kizárólag magánszemélyek vesznek részt.

A jövőben ez a szabály úgy változna, hogy azok a magánszemélyek is az elcserélt lakások forgalmi értékének különbözete után fizethetnék meg az illetéket, akik a csereügylet révén magánszemélynek nem minősülő tulajdonostól szerezték a lakást.

A lakásvásárláshoz kapcsolódó illetékkedvezmény vonatkozásában továbbá a javaslat egyértelműsítené, hogy a másik lakás egy éven belüli értékesítésére vonatkozó nyilatkozattal az illetékkiszabási eljárás felfüggesztése abban az esetben is kérhető, ha a szerzett lakás forgalmi értéke – várhatóan – kisebb az egy éven belül értékesítendő lakás forgalmi értékénél.

A módosítás enyhítené a lízingcégekre vonatkozó szigorú rendelkezéseket. A hatályos szabályozás szerint a lízingcégeket kedvezményes 2 százalékos illetékfizetési kötelezettség terheli, ha vállalják, hogy a megszerzett ingatlant 2 éven belül pénzügyi lízingbe adják úgy, hogy a szerződés teljesedésbe is megy.

Ha a lízingcégek az így vállalt kötelezettségüket nem tudják teljesíteni, akkor pótilleték fizetésére kötelesek. Eddig a körülmények vizsgálata nélkül fennállt ez a szankcionális jellegű kötelezettség. A most benyújtott módosítás alapján viszont nem kerülne sor pótilleték kiszabására, ha a szerződés azért nem megy teljesedésbe, mert a lízingbevevő meghalt vagy jogutód nélkül megszűnt a szerződés ideje alatt.

A javaslat pontosítja az illeték alapjának meghatározásához alkalmazott forgalmi érték megállapításának szabályait.

Bár többféle értékmegállapítási módszer alkalmazható, a módosítás egyértelművé teszi, hogy főszabályként az összehasonlító adatok alapján kell a forgalmi értéket megállapítani. Az összehasonlító adatok forrása az értékadatok kinyerése érdekében az adóhatóság által vezetett nyilvántartás a korábban bejelentett visszterhes ügyletekről. 

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a további tervezett módosításokat!

A teljes cikkhez előfizetőink illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Az adócsomagban szereplő további javaslatokról itt olvashat!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó ingatlanbérbeadása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számla adatszolgáltatás 2020., alanyi mentes

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Fordított áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X