hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Módosulhatnak az illetékszabályok

  • dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó

A kormány által elfogadott és a napokban benyújtott törvényjavaslat az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról az illetéktörvényre vonatkozó módosításokat is tartalmaz: bővíti az illetékkedvezménnyel érintett lakáscserék körét, bővíti azon ügyletek körét, amelyeket nem kell bejelenteni az adóhatósághoz, csökkenti a NAV adminisztrációs terheit és egyértelműsít néhány rendelkezést.

Bővülhet azok köre, akik a lakáscserére vonatkozó kedvezményt alkalmazhatják. A jelenlegi szabályozás szerint a lakáscserénél csak akkor csökkenthető az illeték alapja az elcserélt lakás forgalmi értékével, ha az ügyletben kizárólag magánszemélyek vesznek részt.

A jövőben ez a szabály úgy változna, hogy azok a magánszemélyek is az elcserélt lakások forgalmi értékének különbözete után fizethetnék meg az illetéket, akik a csereügylet révén magánszemélynek nem minősülő tulajdonostól szerezték a lakást.

A lakásvásárláshoz kapcsolódó illetékkedvezmény vonatkozásában továbbá a javaslat egyértelműsítené, hogy a másik lakás egy éven belüli értékesítésére vonatkozó nyilatkozattal az illetékkiszabási eljárás felfüggesztése abban az esetben is kérhető, ha a szerzett lakás forgalmi értéke – várhatóan – kisebb az egy éven belül értékesítendő lakás forgalmi értékénél.

A módosítás enyhítené a lízingcégekre vonatkozó szigorú rendelkezéseket. A hatályos szabályozás szerint a lízingcégeket kedvezményes 2 százalékos illetékfizetési kötelezettség terheli, ha vállalják, hogy a megszerzett ingatlant 2 éven belül pénzügyi lízingbe adják úgy, hogy a szerződés teljesedésbe is megy.

Ha a lízingcégek az így vállalt kötelezettségüket nem tudják teljesíteni, akkor pótilleték fizetésére kötelesek. Eddig a körülmények vizsgálata nélkül fennállt ez a szankcionális jellegű kötelezettség. A most benyújtott módosítás alapján viszont nem kerülne sor pótilleték kiszabására, ha a szerződés azért nem megy teljesedésbe, mert a lízingbevevő meghalt vagy jogutód nélkül megszűnt a szerződés ideje alatt.

A javaslat pontosítja az illeték alapjának meghatározásához alkalmazott forgalmi érték megállapításának szabályait.

Bár többféle értékmegállapítási módszer alkalmazható, a módosítás egyértelművé teszi, hogy főszabályként az összehasonlító adatok alapján kell a forgalmi értéket megállapítani. Az összehasonlító adatok forrása az értékadatok kinyerése érdekében az adóhatóság által vezetett nyilvántartás a korábban bejelentett visszterhes ügyletekről. 

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a további tervezett módosításokat!

A teljes cikkhez előfizetőink illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Az adócsomagban szereplő további javaslatokról itt olvashat!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Adomány magánszemély részére

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egészségügyi szakdolgozók kiegészítő díjazása II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Útiköltség-térítés megbízási jogviszonyban

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close