hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Módosítani kell majd a munkaidő-beosztást? Változhat az Mt.

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

A parlament döntésére vár az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény hatálybalépésével összefüggő törvények és egyes egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslat. Ennek 202. §-a érinti a munka törvénykönyve néhány rendelkezését. Szintén kezdeményezték az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény módosítását a mentesített keretösszeg vonatkozásában.

Munkafeltételek, munkaidő-beosztás

Az Mt. 51. § (3) bekezdése szerint a munkavállalót csak olyan munkára lehet alkalmazni, amely testi alkatára vagy fejlettségére tekintettel rá hátrányos következményekkel nem járhat. A módosítás ezt azzal egészítené ki, hogy a munkáltató a munkavállaló egészségi állapotának változására tekintettel köteles a munkafeltételeket, a munkaidő-beosztást megfelelően módosítani.

A várandós, a gyermekágyas vagy szoptató munkavállalók munkahelyi biztonságának és egészségvédelmének javítását ösztönző intézkedések bevezetéséről szóló 92/85/EGK irányelv 5. cikke a munkahelyi egészség és biztonság területén intézkedéseket ír elő, így munkáltatói kötelezettséget rögzít annak érdekében, hogy a várandós és szoptató munkavállalók munkahelyi kockázatnak való kitettsége elkerülhető legyen.

Ezen rendelkezésnek történő megfelelés indokolja a 60. § (1) bekezdésére tett módosítási javaslatot. A jelenlegi szabályozás szerint a munkavállaló számára egészségi állapotának megfelelő munkakört kell felajánlani, ha várandóssága megállapításától gyermeke egyéves koráig a munkakörében nem foglalkoztatható.

A módosítás azt írná elő, hogy a munkáltatónak a munkavállaló más munkakörbe történő áthelyezését megelőzően kötelezettsége – a fent idézett 51. § (3) bekezdésének megfelelő alkalmazása mellett – a munkafeltételek és/vagy a munkaidő-beosztás átalakítása, és ha ezek a feltételek nem módosíthatóak, csak ezt követően lehet a dolgozó részére az egészségi állapotának megfelelő munkakört felajánlani.

Ez a rendelkezés valóban kedvezően érintené a kismamákat, hiszen változásra éppen ebben az időszakban van szükségük a legkevésbé, így viszont továbbra is a saját munkakörüket láthatnák el. Kérdés azonban, hogy ha a munkáltató azt állítja, nincs lehetősége a feltételek módosítására, és ezt igazolni is tudja, hogyan és mivel támasztja alá ennek ellenkezőjét a kismama (a munkafeltétel és a beosztás inkább munkaszervezési jellegű kérdések, és nem minden esetben objektíven megítélhetőek).

A gyakorlatban – ha akart - eddig is ekként járt el a munkaadó, hiszen neki is előnye származik ebből a megoldásból. A módosító javaslat elfogadása esetén remélhetőleg többeket „ösztönöz” majd a kötelező rendelkezés.

Az adózás rendjének 2018-as változásairól, és annak az adóellenőrzésre gyakorolt hatásáról bővebben olvashat a 2018. februárjában megjelent kiadványunkban, amelyet a HVG Kiadó webshopjában kiadói kedvezménnyel vásárolhat meg.


OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a megváltozott munkaképességű munkavállalóra, a garantált bérminimumra, a munkavállalói képviselőre és a mentesített keretösszeg növelésére vonatkozó főbb módosítási javaslatokat!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Flottakezelő

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close