hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyezségkötés bírósági eljárás nélkül: ezek a feltételei

  • lapszemle

Január 1-jétől polgári ügyekben már közjegyző előtt, bírósági eljárás nélkül is köthető egyezség. Ha vita van a felek között, de meg akarnak egyezni, nem kell bírósághoz fordulniuk, mert a közjegyző előtt kötött egyezség ugyanolyan hatályú lesz, mint ha bírósági ítéletben mondták volna ki, ráadásul a közjegyző által jóváhagyott egyezséget be nem tartó féllel szemben közvetlen végrehajtásnak lehet helye. A részletekről Tóth Ádámot, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnökét kérdezte a Világgazdaság.

Mennyire keresik az ügyfelek a közjegyzőt problémás ügyeik rendezésére?

A megkeresések száma emelkedik, ám áttörésről még nem lehet beszélni. Ma még kevesen tudják, hogy nagymértékben megnőtt azoknak a lehetőségeknek száma, amelyek esetében az elhúzódó bírósági eljáráson kívül is rendezhetők a jogviták. Mód van például az előzetes bizonyítási eljárás lefolytatására, sőt a közjegyző szakértőt is kirendelhet a jogviták rendezésére. Ez utóbbi lehetőséggel tavaly már közel kétezer esetben éltek a közjegyzők ügyfelei, miközben 2008-ban csak harmincszor. A tények ismeretében pedig valóban könnyebb, gyorsabb és olcsóbb a közjegyző előtti megegyezés.

Mennyiben más az egyezség, mint a megállapodás közjegyzői okiratba foglalása?

A közjegyzői okirat megtámadható, de vitatható a jogalap és a szerződés összegszerűsége is. Az egyezség ugyanakkor önmagában olyan szintű jogintézmény, mint egy másodfokú, jogerős döntés. Azt szoktuk mondani az ügyfeleknek, hogy a megállapodási szándék egyfajta fokmérője az, ha a partnerek elfogadják a közjegyző előtti egyezséget, hiszen így az egyezségi okiratba foglaltaknak minden fél meg akar felelni – olvasható a vg.hu-n.

A teljes cikk itt elérhető.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bérbeadás

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadózásra való áttérés határideje

Lepsényi Mária

adószakértő

Szja-visszatérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs