hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új rendelet: ügyvédi és közjegyzői iroda, közalapítvány számvitele

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

A cikk az egyéb szervezetek közül a köztestület és a közalapítvány, a különböző (ügyvédi, szabadalmi ügyvivő, végrehajtói, közjegyzői) irodák, az MRP szervezet, a víziközmű társulat, a közhasznú szervezetként működő felsőoktatási intézmény, az az európai területi együttműködési csoportosulás, és az európai kutatási infrastruktúráért felelős konzorcium számvitelibeszámoló-készítési szabályait mutatja be a 2017-től hatályos kormányrendelet alapján.

2017-től az egyéb szervezetek beszámoló-készítési és könyvvezetési kötelezettségére vonatkozó szabályokat a 479/2016. (XII. 28.) kormányrendelet (Rendelet) írja előA felsorolt szervezetekre a következő előírások érvényesek:

A köztestület, a közalapítvány és az MRP szervezet
, a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) előírásainak a Rendeletben foglaltak figyelembevételével történő alkalmazása.

Az ügyvédi irodának, a szabadalmi ügyvivő irodának, a végrehajtói irodának, a közjegyzői irodának,
a közhasznú besorolással nem rendelkező európai területi együttműködési csoportosulásnak, az európai kutatási infrastruktúráért felelős konzorciumnak a beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettsége megállapításánál a Szt. előírásait kell alkalmaznia.

A közhasznú jogállású egyéb szervezet
az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény (a továbbiakban: Ectv.) előírásait figyelembe véve, a Szt. és a Rendelet alapján köteles beszámolót készíteni, kivéve a közhasznú szervezetként működő felsőoktatási intézményt és a közhasznú szervezetként működő európai területi együttműködési csoportosulást, amelyeknél az Ectv. előírásainak figyelembevételével a Szt. előírásait kell alkalmazni.

Az egyéb szervezetek által alapított, fenntartott egészségügyi, szociális és oktatási tevékenységet ellátó, jogi személyiséggel rendelkező szervezet beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségét a létrehozó szervezet állapítja meg jogi személyisége alapján besorolva azt a Szt. szerinti gazdálkodó, vállalkozó államháztartás szervei vagy az egyéb szervezetek közé szervezetek közé.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megismerheti, hogyan kell együtt értelmezni az egyéb szervezetekre vonatkozó törvények, a számviteli törvény és a Rendelet szabályait!

A teljes cikkhez előfizetőink illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2017-es változásokról itt, a 2018-asokról itt olvashatja el korábbi cikkeinket!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi ügyvezető magyar cégben

Széles Imre

tb-szakértő

Ingatlaneladás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Személygépkocsi – áfa

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs