hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Korlátozhatjuk és meg is tilthatjuk egészségügyi adataink kezelését

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász
1

A háziorvosnak 2018. július 1-jétől fokozatosan fel kell töltenie az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe betegei adatait. Ezek között olyanok is szerepelhetnek, mint például a páciens keresőtevékenysége, mentális állapota, vagy a 14 év feletti gyermekek szexuális élete.

Az egészségügyi adataink amúgy is az úgynevezett szenzitív adatok körébe tartoznak, ezért jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy ki férhet hozzá ezekhez az adatainkhoz, mennyiben korlátozhatjuk a hozzáférést, és kell-e válaszolnunk olyan kérdésekre, amelyek álláspontom szerint nem tartoznak az egészségügyi ellátásunkhoz, mint például a keresőtevékenységünk.

Mindenekelőtt egy kicsit tekintsük át, hogy mire is szolgál az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér!

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe 2017. november 1-jétől folyamatosan feltöltik az egészségügyi adataink, vizsgálataink eredményeit, a felírt és kiváltott vények adatait.

Meg kell jegyezni, hogy a magánorvosi rendelések keretében keletkezett egészségügyi adatokat jelenleg még nem tárolja a fenti rendszer. Várhatóan 2018. november 1-jétől azonban ezek az adatok is bekerülnek az elektronikus rendszerbe.

Milyen előnyei lehetnek az elektronikus adattárolásnak?

A m
agyarország.hu és az e-egeszsegugy.gov.hu oldalon azt a tájékoztatást olvashatjuk, hogy ennek a rendszernek

-         az orvos oldaláról az az előnye, hogy a kezelőorvos megismerheti  beteg egészségügyi kórtörténetét és a vizsgálati eredményeit, amely segítheti abban, hogy pontosabb diagnózist tud meghatározni, és személyre szabott, hatékony kezelést tud előírni. Továbbá nem kell több helyen ugyanazokat a vizsgálatokat elvégezni, és az orvos láthatja, hogy a beteg mennyire tartja be az orvos utasításait, ehhez kapcsolódóan tájékozódhat arról, hogy a felírt gyógyszert a beteg kiváltotta-e vagy sem. Fontos megjegyezni, hogy ez utóbbi korábban is nyomonkövethető volt az OEP (jelenleg a NEAK) rendszerén keresztül.

-         a beteg számára pedig előnyös, hogy nem kell papír alapon magával vinnie az előző leleteit, vizsgálati eredményeket, továbbá interneten megtekintheti az ellátási adatait, dokumentumait, leleteit, CT vagy röntgen felvételeit, zárójelentéseit, és azokat le is töltheti. A tájékoztató alapján gyorsabb ellátás nyújtható, ha a kezelőorvos lefoglalja az időpontot a beteg e-beutalójához, továbbá a beteg az e-receptjeit a személyazonossága igazolásával és TAJ száma megadásával is kiválthatja, azaz nem kell papíralapú vényt vagy igazolást őrizgetnie.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudhatja, hogy kik férhetnek hozzá a beteg egészségügyi adataihoz, és a betegnek milyen lehetőségei vannak a hozzáférés korlátozására!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Keskeny17

T. Mindenki!
Mi a helyzet a nem valós adatokkal? Az ügyfélkapun le lehet kérdezni már most is TAJ-szám alapján a kórelőzményt, betegéletutat. Sajnos van olyan bejegyzés, ami nem igaz. Azaz a betegéletút hamis vizsgálati adatokat, hamis gyógyászati segédeszköz-használatot tartalmaz. Ilyenkor mit lehet tenni? Félrekezelik a beteget, vagy az embernek vinni kell magával a listát, hogy mi nem valós, csak az orvos önszorgalomból beírta?
Sajnos van ilyen...

Előre is köszönöm a választ.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó, költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

15 Ft/km vagy 30 Ft/km?

Lepsényi Mária

adószakértő

De minimis támogatás szja-bevallásban

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs