hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hogyan adóznak a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek és tagjaik?

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

A nyugdíjas szövetkezetek létrejöttéhez kapcsolódóan több, közterhet megállapító jogszabály (például a társasági adóról, a személyi jövedelemadóról, a szociális hozzájárulási adóról, a társadalombiztosításról, a szakképzési hozzájárulásról és az általános forgalmi adóóról szóló törvény) is változik.

Társasági adó

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao. tv) előírása szerint [2. § (2) bekezdés b) pont] a közérdekű nyugdíjas szövetkezet is alanya a társasági adónak, adóalapját azonban – az általános előírásoktól eltérően – az iskolaszövetkezetekkel azonosan állapítja meg [Tao. tv. 6. § (4a) bekezdés]. Ez azt jelenti, hogy az adó alapja a megállapított osztalék.

Megállapított osztalék

– az adóévi eredményből az adóévre jóváhagyott osztalék, részesedés,

– az adómentesen képződött eredménytartalékból osztalék, részesedés címen jóváhagyott összeg, továbbá

– a jegyzett tőke leszállítása, a tagi jogviszony megszűnése következtében az adóévben keletkezett kötelezettségek együttes összege.

A megállapított osztalékot csökkenti [Tao tv. 10. § (2) bekezdés]:

– a saját tevékenységi körben végzett kutatás-fejlesztés közvetlen költsége [Tao tv. 7. § (1) bekezdés t) pont],

– a bírság és az Art., a Tbj. szerinti jogkövetkezmények elengedése miatt elszámolt bevétel [Tao. tv. 7. § (1) bekezdés r) pont].

A megállapított osztalékot növeli [Tao. tv. 10. § (3) -(5) bekezdés]:

– a vállalkozási tevékenység érdekében el nem ismert költség, ráfordítás [Tao tv. 8. § (1) bekezdés d) pont],

– a jogerős határozatban megállapított bírság, az Art. illetve a Tbj. szerinti jogkövetkezményekből adódó ráfordítások összege [Tao. tv. a 8. § (1) bekezdésének e) pont], 

– a behajthatatlan követelésnek nem minősülő elengedett követelés (akkor is, ha az adós nem kapcsolt vállalkozása a szövetkezetnek).

– jogutód nélküli megszűnése esetén az adómentesen képződött eredménytartalék összege,

– átalakulása, egyesülése, szétválása esetén a jogutódnál – ha nem minősül nyugdíjas szövetkezetnek – a jogelődnél adómentesen képződött eredménytartalék összege.

A közérdekű nyugdíjas szövetkezetnél képződött eredménytartalék adómentesen képzett eredménytartaléknak minősül.

A közérdekű nyugdíjas szövetkezet mentesül a jövedelem- (nyereség-) minimummal kapcsolatos szabályok alkalmazása alól [Tao. tv. 6. § (5) bekezdés b) pont].

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben megtudhatja, kell-e szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást, áfát fizetnie a közérdekű nyugdíjas szövetkezetnek, s milyen szja-, illetve tb-szabályok vonatkoznak a tagokra.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Térítésmentesen kapott termék

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Átalányadózás év közbeni kezdéssel

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close