hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkaidő, pihenőidő, végkielégítés, szabadság: változik a munka törvénykönyve

  • adozona.hu

Változik az munka törvénykönyve: a módosítás tervezete a kormány honlapján olvasható.

Munkaidőnek minősül a munkavégzéshez kapcsolódó előkészítő és befejező tevékenység is – teszi egyértelművé a munka törvénykönyve módosításának tervezete. A tervezet rögzíti, hogy ha az egybefüggő pihenőidő nem érte el a 11 órát, a következő alkalommal legalább 22 órának kell lennie.

A munkáltató által kiadott szabadsága alatt mentesülne a munkavállaló a munkavégzés és a rendelkezésre állási kötelezettsége alól. Ugyanez a szabály lenne érvényes az apára a gyermeke születésekor neki járó szabadság alatt.

Jogellenes munkáltatói felmondás esetén a munkavállaló a felmondási időre járó távolléti díj kétszeresét kérhetné. Ha a munkavállaló szünteti meg a munkáltató jogellenes magatartása miatt azonnali hatállyal a munkaviszonyát, akkor a távolléti díj összegét kérhetné a dolgozó kárpótlásul.

A tervezet szerint diplomás munkanélküli saját kérésre lenne közmunkában foglalkoztatható. Az előterjesztés tervezete tartalmazza a közalkalmazotti bértábla módosítását is.

A módosítások 2016-tól lépnének hatályba.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa építőipari szolgáltatásnál

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlaneladás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Magánszemély nevére szóló számla fizetése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs