hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfa-visszatérítés és kamattámogatás otthonteremtéshez

  • Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ha minden feltételnek megfelel, építkezés esetén visszakaphatja az áfát vagy egy részét, illetve ha legalább három gyermeket nevel, kamattámogatásban részesülhet. Összefoglaltuk, mit kell ehhez tennie.

2016. február 11-én lépett életbe az a két kormányrendelet, mely az új lakások építéséhez valamint az új és a használt lakások vásárlásához, illetve utóbbiak bővítéséhez kapcsolódó támogatások, kedvezmények feltételeit szabályozza. A 2016. január 1-jén vagy az után benyújtott és még el nem bírált kérelmekre már e rendeletek előírásait kell alkalmazni.

Cikksorozatunkban jezúttal az adó-visszatérítési (áfa-visszatérítési) támogatás, valamint a három vagy többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatási szabályait ismertetjük.

Adó-visszatérítési támogatás

A csok mellett lényegesen kevesebb figyelmet kapott, de jelentős és a magánépíttetőknek nagy segítséget jelentő szabályozás az adó-visszatérítési támogatás intézménye.

Mihez igényelhető?

Legfeljebb 150 négyzetméter hasznos alapterületű lakás vagy legfeljebb 300 négyzetméter hasznos alapterületű egylakásos lakóépület:

– építési bekerülési költségének megfizetéséhez,

építési telek vételárához (melyen a lakás felépül).

(Bekerülési költség és új lakás fogalmakat lásd előző, családi otthonteremtési kedvezménnyel foglalkozó cikkünkben.)

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, milyen egyéb feltételei vannak az áfa-visszatérítésnek, továbbá mi szükséges a kamattámogatáshoz!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkavállalótól letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Folyamatos munkavégzés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Igazolt fizetetlen távollét képzés idejére

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X