hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adófizetés devizában

  • adozona.hu

A Moore Hungary adócsapata honlapján egy nemrégiben hatályba lépett változásra hívja fel a figyelmet, melynek keretében lehetőség nyílik a társaságiadó- és az iparűzésiadó-kötelezettség euróban vagy amerikai dollárban történő megfizetésére.

Az adófizetés devizanemének megváltoztatása a könyvvezetés devizanemétől függetlenül választható, ezért a könyveiket devizában vezető vállalkozások mellett érdemes azon vállalkozásoknak is átgondolnia ezen kedvező lehetőség alkalmazását, melyek a könyveiket ugyan forintban vezetik, de bevételük jelentős része devizában folyik be, illetve nagy összegű devizatranzakciókat folytatnak.

Az alábbiakban a Moore Hungary csapata összefoglalta a devizában történő adófizetés igénylésének főbb szabályait, illetve a kapcsolódó határidőket.

Társasági adó fizetése euróban vagy amerikai dollárban

A társasági adó devizában történő megfizetéséről szóló 298/2022. kormányrendelet előírásai alapján az adózóknak lehetőségük van a 2022. szeptember 30-át követően kezdődő adóév tekintetében a társasági adó, illetve adóelőleg-fizetési kötelezettségüket euróban vagy amerikai dollárban teljesíteni.

Az adófizetés devizanemének megváltoztatására irányuló szándékot az adóév első napját megelőző hónap első napjáig kell a Nemzeti Adó- és Vámhatóság (NAV) részére a ’T201-es nyomtatványon bejelenteni. A határidő jogvesztő, a határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem benyújtásának nincs helye.

Tehát amennyiben például egy naptári éves adózó 2023. január 1-jétől kezdődően a társaságiadó-fizetési kötelezettségét euróban szeretné teljesíteni, akkor az erre vonatkozó bejelentését 2022. december 1-jéig kell megtennie. A bejelentés módosítására (másik devizára való áttérés, illetve a bejelentés visszavonása) az adóév végéig van lehetőség, szintén a ’T201-es nyomtatvány benyújtásával, a módosítás pedig a következő adóév első napjától hatályos.

Amennyiben az adózó élt az euróban vagy amerikai dollárban történő adófizetés-választási lehetőségével, és az erre irányuló szándékát határidőben bejelentette a NAV felé, akkor a következő adóévre vonatkozóan esedékes társaságiadó- és adóelőleg-fizetési kötelezettségeit a bejelentésének megfelelő devizanemben köteles a Magyar Államkincstár által e célból vezetett – a NAV honlapján már elérhető –, devizás adófizetésre nyitott számlára történő átutalással megfizetni. A Moore Hungary felhívja azonban arra a figyelmet, hogy mivel a választás a következő adóév tekintetében megállapított és bevallott adókötelezettségekre vonatkozik, ezért naptári éves adózók esetében elsőként a 2023. évi társaságiadó-előlegek teljesíthetőek devizában, azonban a 2023. május 31-áig befizetendő 2022. évi társaságiadó-fizetési kötelezettséget még forintban kell teljesíteni.

Hangsúlyozzák továbbá, hogy a társasági adókötelezettséget, a könyvvezetés, illetve adófizetés pénznemétől függetlenül, továbbra is forintban kell meghatározni, és ezt a forintban meghatározott adókötelezettséget alapul véve kell a társaságiadó-fizetési kötelezettséget a lentiekben részletezett árfolyam alkalmazásával a választott devizaösszegben teljesíteni.

Az adózó által utalt eurós vagy amerikai dollár összeg az utalással érintett bankszámla megterhelésének napja szerinti, a Magyar Nemzeti Bank által e napra közzétett árfolyammal számított forintösszegben kerül jóváírásra az adózó adószámláján. Ugyanakkor, a NAV az adószámlán nyilvántartott adatokról előállított kivonaton, valamint az adószámla tételes adatainak elektronikus lekérdezése során feltünteti az euróban vagy amerikai dollárban teljesített befizetés euró- vagy amerikai dollár összegét és devizanemét, az alkalmazott átváltási árfolyamot, valamint az elszámolt forintösszeget is.

Helyi iparűzési adó fizetése euróban vagy amerikai dollárban

A helyi iparűzési adó devizában történő megfizetéséről szóló 366/2022. kormányrendelet rendelkezései alapján a helyi iparűzési adó euróban vagy amerikai dollárban történő megfizetésének lehetősége elsőként a 2023. január 1. napjától esedékessé váló helyi iparűzésiadó-előleg és helyiiparűzésiadó-fizetési kötelezettség tekintetében választható. Tehát, a társasági adó devizában történő megfizetésére vonatkozó szabályokkal ellentétben, a 2023. évi előlegek mellett már a 2023. május 31-éig fizetendő, 2022. évi helyiiparűzésiadó-kötelezettség esetében is lehetőség van az adókötelezettség euróban vagy amerikai dollárban történő megfizetésére.

A hivatkozott kormányrendelet a helyi iparűzési adó devizában történő megfizetését nem köti előzetes bejelentési kötelezettséghez. Az adózó által euróban vagy amerikai dollárban utalt összeg a beérkezésekor érvényes, a Magyar Nemzeti Bank által közzétett árfolyamon számított forintösszegben kerül az illetékes helyi önkormányzat vagy a NAV helyi iparűzési adó beszedési számlájára átutalásra. A Moore Hungary szakértői megjegyzik azonban, hogy az egyes önkormányzatok, illetve a NAV jelen tájékoztatónk megjelenésekor nem tették még közzé a hipakötelezettség devizában történő megfizetésére szolgáló számlaszámokat.

Az illetékes adóhatóság az adószámlán nyilvántartott adatokról előállított kivonaton, valamint az adószámla tételes adatainak elektronikus lekérdezése során feltünteti az euróban vagy amerikai dollárban teljesített befizetés összegét, devizanemét, valamint az átváltás árfolyamát és az elszámolt forintösszeget is.

Összegezve a fentiekben leírtakat, a jelenlegi gazdasági helyzetben a társasági adó és a helyi iparűzési adó euróban, illetve amerikai dollárban való megfizetése kedvező lehetőség lehet azon vállalkozások részére, melyek könyveiket forinttól eltérő devizában vezetik, illetve amelyek bevételük nagy részét devizában realizálják. Ugyanakkor, az adófizetés devizában történő teljesítése további számviteli és adózási kérdéseket is felvethet, főként azon vállalkozások számára, akik a könyveiket magyar forintban vezetik, illetve több olyan gyakorlati kérdés is felmerül, melyek tisztázása elengedhetetlen. Ezért a következő időszakban várhatóan megjelenő módosítások/értelmezések tovább pontosíthatják a devizában történő adófizetés gyakorlati alkalmazásának módját.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pontgyűjtési kérdés

Nagy Norbert

adószakértő

Csed – átalányadózó vállalkozás alkalmazottal

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1