hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Visszakapják a bankok a Sberbank betéteseinek kártalanítására adott befizetéseiket

  • adozona.hu

A Sberbank volt ügyfeleinek teljes körű betétbiztosítási kifizetése és a végelszámolói kárrendezés után immár a hazai bankok is száz százalékban visszakapják – a betétbiztosító OBA tavalyi helytállása érdekében teljesített – rendkívüli befizetéseiket. A betétesek biztonságát szavatoló OBA eközben megfelelő vagyonnal rendelkezik. A végelszámoló a nem biztosított betéti hányad 98 százalékát fizette már vissza eljárása nyomán, olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) igazgatótanácsának hétfő délutáni döntése alapján a garanciaalap közel 29,5 milliárd forint összeget utal vissza idén március végéig a hazai hitelintézeteknek az azok által a Sberbank Magyarország Zrt. „v.a.” betéteseinek kártalanítása kapcsán teljesített rendkívüli befizetéseiből.

A magyarországi bankok tavaly májusig összességében mintegy 73,5 milliárd forintot fizettek be azért, hogy az OBA maradéktalanul teljesíthesse kárkifizetési kötelezettségeit a Sberbank „v.a.” korábbi ügyfelei felé, azok biztosított betétei után. Az OBA ugyanakkor a Sberbank „v.a.”-tól kapott térülésből már 2022-ben 44 milliárd forintot visszajuttatott a hitelintézeteknek azok rendkívüli befizetéseinek összegéből. A mostani döntés alapján így a hitelintézetek száz százalékban hozzájutnak a Sberbank-ügy kapcsán korábban vállalt rendkívüli anyagi tehervállalásukhoz.

Mint emlékezetes, az OBA rekordidő alatt, 10 munkanapon belül teljesítette kifizetéseit az érintett lakossági és vállalati betéteseknek, összesen 141,6 milliárd forintot rendelkezésükre bocsátva. Ez volt az első alkalom, hogy a betétbiztosítónak ilyen nagy létszámú ügyfélkör számára kellett teljesítenie a jogszabály által előírt gyors kártalanítást, amit hibátlanul meg is tett.

Jogszabály szerint az OBA vagyonának fokozatosan növekednie kell a bankok által nyilvántartott biztosított, 100 ezer eurót meg nem haladó betétek állományához viszonyítva, s 2024. július 3-áig el kell érnie annak 0,8 százalékát. A mostani visszafizetés semmilyen módon sem veszélyezteti e célszint elérését.

A Sberbank „v.a.” végelszámolója, a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. (PSFN) 2023. március 10-éig (a még az OBA-val történő, kisebb összegű elszámoláson túl) 79,9 milliárd forint összegű kifizetést teljesített a biztosított Sberbank-betéteken felüli betétrészekkel kapcsolatos követelések ellentételezéseként magánszemély, mikro-, kis- és középvállalkozás betétesek számára. E körben még további 2,6 milliárd forint vár kifizetésre.

Az egyéb betétesek számára a végelszámoló immár 134,8 milliárd forintot fizetett ki ugyanilyen címen, s még további 1,1 milliárd forint vár teljesítésre. Összességében így az ügyfelek – OBA-garancián felüli – betétköveteléseinek 98 százalékát fizette már meg a PSFN.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alkalmi munkavállalás, munkaviszony, járulék

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Kisgyermekes szülő távmunkavégzése

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink