hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gabonapiaci krízis: lenyomták az árakat az olcsó ukrán termények, munkacsoport vizsgálja a helyzetet

  • MTI/Adózóna

Kamarai munkacsoport alakul az ukrán gabona okozta terménypiaci krízis vizsgálatára – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Rendkívüli ülésen vitatta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szántóföldi növénytermesztési és beszállítóipari osztálya a kelet-közép-európai, így a magyar piacokat is elárasztó ukrán gabona okozta problémákat. Az ülésen döntöttek egy munkacsoport létrehozásáról, amelynek feladata megvizsgálni, milyen lépések segíthetik a kialakult helyzet kezelését.

Az utóbbi hónapokban egyre több gazdálkodó kereste meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát, hogy az Ukrajnából beszállított gabona súlyos piaci zavarokat okoz, letöri az árakat, és eladhatatlanná teszi a hazai terményeket – írják közleményükben.

Felidézik, hogy az Európai Unió tavaly nyáron felfüggesztette az Ukrajnából érkező árukra a vámok és a vámmentes kontingensek alkalmazását, hogy harmadik országokba továbbszállíthassák a gabonát. A NAK szerint az átgondolatlan brüsszeli döntések miatt példátlan mennyiségben érkeztek ukrán olajos magvak és gabona a kelet-közép-európai, így a magyar piacra is. Ez tovább nehezítette a hazai gazdálkodók súlyos helyzetét, ami a tavalyi történelmi aszály és a jelentősen megemelkedett termelési költségek miatt alakult ki.

A NAK hangsúlyozta, már korábban felszólította az uniós döntéshozókat, hogy tegyenek piacstabilizáló lépéseket, kompenzálják a magyar gazdákat a veszteségek miatt. A NAK fontos európai uniós alapértéknek tekinti a szolidaritást, ami csak úgy működhet, ha valamennyi tagállam egyformán viseli az azzal járó terheket. Semmiképp sem fogadható el, hogy az intézkedések árát csak néhány tagállam, jelen esetben az Ukrajnával szomszédos, vagy hozzá közeli tagállamok fizetik meg – írják a közleményben.

A NAK hangsúlyozta, nyomatékosan kérték, hogy az ukrán terményekkel szemben is tartassák be az uniós termelésre vonatkozó növényvédelmi és növényegészségügyi, környezetvédelmi előírásokat, az EU ugyanolyan szigorú követelményeket alkalmazzon a behozott mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre, mint amilyeneket az uniós termelőktől megkövetel.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Induló kivás kft. – pénztár mentesített értéke

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Bitcoin értéke nyitómérlegben

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Átalányadó

Adózóna szakértő

kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs