hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Árvaellátás, szülői nyugdíj: ezek a jogosultsági feltételek

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

Az állami nyugdíjrendszer keretén belül az elhunyt jogszerző jogán, özvegyi nyugdíj mellett, hozzátartozói nyugellátásként árvaellátás, valamint szülői nyugdíj is megállapítható.

Az özvegyi nyugdíjhoz hasonlóan, árvaellátás és a szülői nyugdíj esetében is külön kell vizsgálni a hozzátartozóra, valamint az elhunyt jogszerzőre vonatkozó jogosultsági feltételeket, a nyugellátás pedig kizárólag akkor lesz megállapítható, ha mind a hozzátartozó, mind pedig az elhunyt jogszerzőre vonatkozó jogosultsági feltételek egyidejűleg teljesülnek.

Az elhunyt jogszerző akkor szerez jogosultságot a túlélő árva, illetve szülő részére, ha az előírt szolgálati időt megszerezte. A jogszerző által megszerzendő szolgálati idő mértéke megegyezik az özvegyi nyugdíjnál előírtakkal.

A hozzátartozói igények elbírálásakor nem kell vizsgálni az elhunyt jogszerző szolgálati idejét, ha a jogszerző a halál időpontjában öregségi nyugdíjban vagy korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, táncművészeti életjáradékban, átmeneti bányászjáradékban részesült.

Az előzőektől eltérően, ha az elhunyt jogszerző a halál időpontjában rehabilitációs, rokkantsági ellátásban részesült, vagy nem részesült semmilyen ellátásban, azt kell vizsgálni, hogy az elhunyt jogszerző a halála időpontjában betöltött életkorához előírt nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati idővel rendelkezik-e.

A gyermek elsősorban a vérszerinti, örökbe fogadó szülője után, illetve ezen személyek házastársa, bejegyzett élettársa, élettársa után lehet jogosult árvaellátásra. Bizonyos esetekben viszont a testvér és az unoka is jogosult lehet árvaellátásra az elhunyt testvére, vagy nagyszülője után, ha őt az elhunyt jogszerző saját háztartásában eltartotta, és a gyermeknek tartásra köteles és képes hozzátartozója nincs.

Az árvaellátás „főszabályként” az elhunyt jogszerző halála napjától kezdődően a gyermek tizenhatodik életévének a betöltése napjáig jár. Tizenhat éves kor felett árvaellátás kizárólag abban az esetben állapítható meg, ha a gyermek nappali rendszerű iskolai oktatásban vagy felsőoktatási intézményben nappali képzésben vesz részt. Ebben az esetben az árvaellátás a tanulmányok tartamára, de legfeljebb a huszonötödik életéve betöltéséig jár.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az árvaellátásra irányadó további, valamint a szülői nyugdíjra vonatkozó előírásokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfatörvény kiléptetés értelmezése

Bunna Erika

adótanácsadó

Bt. kilépő taggal történő elszámolás adózása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Társas vállalkozói jogviszony

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31