Árvaellátás, szülői nyugdíj: ezek a jogosultsági feltételek

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

Az állami nyugdíjrendszer keretén belül az elhunyt jogszerző jogán, özvegyi nyugdíj mellett, hozzátartozói nyugellátásként árvaellátás, valamint szülői nyugdíj is megállapítható.

Az özvegyi nyugdíjhoz hasonlóan, árvaellátás és a szülői nyugdíj esetében is külön kell vizsgálni a hozzátartozóra, valamint az elhunyt jogszerzőre vonatkozó jogosultsági feltételeket, a nyugellátás pedig kizárólag akkor lesz megállapítható, ha mind a hozzátartozó, mind pedig az elhunyt jogszerzőre vonatkozó jogosultsági feltételek egyidejűleg teljesülnek.

Az elhunyt jogszerző akkor szerez jogosultságot a túlélő árva, illetve szülő részére, ha az előírt szolgálati időt megszerezte. A jogszerző által megszerzendő szolgálati idő mértéke megegyezik az özvegyi nyugdíjnál előírtakkal.

A hozzátartozói igények elbírálásakor nem kell vizsgálni az elhunyt jogszerző szolgálati idejét, ha a jogszerző a halál időpontjában öregségi nyugdíjban vagy korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, táncművészeti életjáradékban, átmeneti bányászjáradékban részesült.

Az előzőektől eltérően, ha az elhunyt jogszerző a halál időpontjában rehabilitációs, rokkantsági ellátásban részesült, vagy nem részesült semmilyen ellátásban, azt kell vizsgálni, hogy az elhunyt jogszerző a halála időpontjában betöltött életkorához előírt nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati idővel rendelkezik-e.

A gyermek elsősorban a vérszerinti, örökbe fogadó szülője után, illetve ezen személyek házastársa, bejegyzett élettársa, élettársa után lehet jogosult árvaellátásra. Bizonyos esetekben viszont a testvér és az unoka is jogosult lehet árvaellátásra az elhunyt testvére, vagy nagyszülője után, ha őt az elhunyt jogszerző saját háztartásában eltartotta, és a gyermeknek tartásra köteles és képes hozzátartozója nincs.

Az árvaellátás „főszabályként” az elhunyt jogszerző halála napjától kezdődően a gyermek tizenhatodik életévének a betöltése napjáig jár. Tizenhat éves kor felett árvaellátás kizárólag abban az esetben állapítható meg, ha a gyermek nappali rendszerű iskolai oktatásban vagy felsőoktatási intézményben nappali képzésben vesz részt. Ebben az esetben az árvaellátás a tanulmányok tartamára, de legfeljebb a huszonötödik életéve betöltéséig jár.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az árvaellátásra irányadó további, valamint a szülői nyugdíjra vonatkozó előírásokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Import láncügylet az Egyesült Királyságból?

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Egyéni vállalkozó foglalkoztatása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs