14 találat a(z) jogosult cimkére

Diplomás gyed jogosult változtatása Kérdés

Romániából és Magyarországról igényelt nyugdíj Kérdés

Kedves szakértő! Romániában jogosult lenne munkavállalónk nyugdíjra, ugyanakkor Magyarországon, ha meg lesz a 20 éve, itt is jogosult lehetne nyugdíjra? A korhatár betöltése után szeretne mindkét országból külön-külön nyugdíjat kapni. Lehetséges ez?

A betegszabadság és a táppénz időtartama és mértéke Cikk

Keresőképtelenség esetén a beteg jogosult lehet betegszabadságra, illetve táppénzre. Az alábbi cikkben táblázatban összefoglalva hasonlítjuk össze, hogy kinek, mikor és milyen mértékben jár a betegszabadság, illetve a táppénz.

Előlegként folyósított támogatás II. Kérdés

Tisztelt Pölöskei Pálné! Köszönettel vettem azonos címmel korábbi kérdésemre adott válaszát. A hivatkozott paragrafus a támogatásra való jogosulttá válást az elszámolással köti össze. A támogató hatóság a beküldött elszámolást " beérkezett" minősítéssel befogadja. Majd, későbbi időpontban, elfogadottá minősíti, amennyiben megfelel a feltételeknek. Számomra nem egyértelmű, hogy az elszámolás és a jogosulttá válás mely fázisban következik be, a beérkezett vagy az elfogadott státusz esetén. Köszönettel várom válaszát.

Tárgyi eszközök áfakorrekciója: mikor kötelező? Példákkal Cikk

Az adózó használatában lévő tárgyi eszközök forgalmi adóját az adóalany meghatározott időszakon belül jogosult, illetve köteles kiigazítani. Példákon keresztül ismertetjük a szabályokat.

Óriási különbség a családi adó-, illetve járulékkedvezményben Cikk

A gyermekekre tekintettel igénybe vehető személyi jövedelemadó- és járulékkedvezményt két külön törvény szabályozza, így a kedvezmények érvényesítése több eltérést is magában hordoz. Az alábbi cikkben ezeket a különbségeket foglaljuk össze.

Behajtási költségátalány: a késlekedő és a jogosult feladatai Cikk

Késve fizetett szállítójának, de neki is tartozik több vevője. Mit írnak elő számára a behajtási költségátalányra vonatkozó szabályok. Olvasónk kérdésére Pölöskei Pálné okleveles adószakértőnk válaszolt.

Ők jogosultak rehabilitációs, rokkantsági ellátásra vagy járadékra Cikk

A rokkantsági ellátórendszer 2012. januártól történt reformját követően rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugellátás, rehabilitációs járadék, rendszeres szociális járadék, valamint átmeneti járadék megállapítására már nincs lehetőség. Összefoglaltuk, hogy ettől az időponttól milyen ellátásokra lehetnek jogosultak a megváltozott munkaképességű személyek.

Megszűnik a rokkantnyugdíj, mi lesz helyette? Cikk

Az Országgyűlés 2011. december 20-ai ülésnapján elfogadta a rokkantsági ellátórendszer átalakítására vonatkozó, nagy horderejű törvényjavaslatot. Megszűnik a rokkantnyugdíj, helyette új ellátás lesz. Kik lesznek rá jogosultak?

Egészségpénztárral olcsóbb a gyógyfürdő Cikk

Gyógyfürdő szolgáltatások igénybe vétele esetén megéri az önrészt egészségpénztári keretből finanszírozni. Így többféle gyógyszeres kezelés kevesebbe kerül és spórolunk az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak is.

Nyugdíjkorhatár, jogosultság és nyugdíjjárulék: milyen változásokat hoz a január? Cikk

Emelkedik a nyugdíjkorhatár, megszűnik a tételes egészségügyi hozzájárulás és többes jogviszonyban mindegyik után meg kell fizetni a 27 százalékos tb-járulékot. Milyen változásokra kell még 2010-től számítanunk? Részleteket Futó Gábor tb-szakértő és Molnár László nyugdíjszakértő előadásából, amelyet az Adózóna és a Saldo közös konferenciáján hallhatnak a résztvevők.

Előrehozott és öregségi nyugdíj: hány éves férfiak és nők a jogosultak? Cikk

Mekkora előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az 58 éves férfi alkalmazott? Jogosult-e öregségi nyugdíjra az a nő, aki nem töltötte be a 62. évét és nincs meg a 38 év munkaviszonya? Olvasóink kérdéseire Molnár László, az Adózóna nyugdíjszakértője válaszol.

Terhességi-gyermekágyi segéy: mikor vonhatják meg? Cikk

A kismama munkanélküli, így a munkaügyi központba való bejelentkezése esetén, jogosulttá válhat terhességi-gyermekágyi segélyre. Közismert, hogy a kismamák gyakran kapnak külső segítséget, egy közeli ismerősük, barátjuk, rokonuk, mint munkáltatótól, akinek nem okoz gondot a látens foglalkoztatás. Az igénylések benyújtását követően azonban eljárás indulhat, ami az elmúlt években több család pénzügyi biztonságát veszélyeztette, miután az egészségbiztosítási pénztár - azzal, hogy a munkaviszony létre se jött - megtagadta az ellátás kifizetését.

Mégsem kell fizetnie a nagykorú eltartottnak? Cikk

Áprilistól az állam nem finanszírozza az eltartott nagykorú hozzátartozók orvosi ellátását. Nekik vagy a költséget helyettük átvállalóknak 9 százalékos egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük. De nem minden esetben. Az egészségbiztosítási törvény egyik paragrafusa ellentmond az új jogszabálynak, amely már önmagában is többféleképpen értelmezhető.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlabefogadás

Nagy Norbert

adószakértő

Közösségen belüli szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close