Egészségkárosodáson alapuló rehabilitációs, rokkantsági ellátás összege

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

A jelenlegi rokkantsági ellátórendszerben megállapítható rehabilitációs és rokkantsági ellátások nem minősülnek saját jogú nyugdíjnak, azok összegének kiszámítására vonatkozó szabályok is eltérnek a korábbi rokkantsági nyugdíjakra vonatkozó szabályoktól.

Az egészségkárosodott személyeknek megállapítható rehabilitációs, rokkantsági ellátások összege az érintett megváltozott munkaképességű személy egészségi állapotától, valamint a havi átlagjövedelmének összegétől függ, az előzetes biztosítási idő kizárólag az ellátásra való jogosultság szempontjából releváns.

Mit kell átlagjövedelemnek tekinteni?

Átlagjövedelemként, főszabályként, a kérelem benyújtásának napját közvetlenül megelőző naptári évben – úgynevezett referencia időszakban – elért, 2020. július 1-jét megelőző időszakra pénzbeli egészségbiztosítási járulék, illetve 2020. július 1-jétől kezdődő időszakra társadalombiztosítási járulék alapot képező jövedelmek napi átlagának 30-szorosát kell figyelembe venni. A főszabálytól eltérően, amennyiben az érintett személy a fent említett referencia időszakban nem rendelkezik 180 naptári napi jövedelemmel, úgy abban az esetben havi átlagjövedelemként a kérelem benyújtásának napját közvetlenül megelőző 180 naptári napi jövedelem napi átlagának 30-szorosát kell figyelembe venni. Ha az érintett személy azért nem rendelkezik az előírt 180 naptári napi jövedelemmel, mert táppénzben részesült, úgy abban az esetben – ha ez számára kedvezőbb – a táppénzt, baleseti táppénzt megelőző 180 naptári napi jövedelmet kell figyelembe venni.

Az egészségkárosodási ellátásokra való jogosultságról szóló írásunkat itt, az Adózóna társadalombiztosítással kapcsolatos további cikkeit itt olvashatja el!

A rehabilitációs, rokkantsági ellátások összege az érintett személy egészségi állapotától függően az előzőekben említett havi átlagjövedelem meghatározott százaléka. Az ellátások összegeinek meghatározásakor figyelemmel kell lenni a jogszabályban rögzített minimum és maximum összeghatárokra is, melyek egy úgynevezett alapösszeg bizonyos százalékában vannak meghatározva. Az alapösszeg 2023. évi mértéke havi 129 860 forint, ezen alapösszeg évente a nyugdíjemelés mértékével kerül indexálásra.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből részletesen ismertetjük, hogy a rehabilitációs, illetve a rokkantsági ellátás különböző kategóriáiban milyen összegek között mozog az egészségkárosodott személyek járandósága!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékfizetés euróban

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szállásadó általi étkeztetés áfája

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyesület által fizetett nevezési díj

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs