hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Újabb törvénymódosítás: egyszerűsítés helyett káosz

  • Szikszai Anikó, tb-szakértő

Május 10-én a kormány újabb olyan törvénymódosítási csomagot nyújtott be az Országgyűléshez, amelynek az a hangoztatott célja, hogy csökkenjenek a vállalkozások adminisztratív terhei, de valójában a pénzbeli egészségbiztosítási ellátások ma sem egyszerű megállapítási szabályait alakítják még átláthatatlanabbá, ellenőrizhetetlenebbé, ha azokat az Országgyűlés elfogadja, s 2015. január 1-jétől hatályba lépnek.

Az emberi erőforrások minisztere az e szabályozási javaslatokat is tartalmazó törvényjavaslatot május 10-én, T/11107. szám alatt az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításairól szóló „saláta” törvény-javaslatban.

A törvényjavaslat indoklása szerint a pénzbeli egészségbiztosítási ellátások megállapítási szabályai változtatásának célja elsősorban a vállalkozói adminisztratív költségek csökkentése. Eszerint a módosítás biztosítja, hogy az egészségbiztosítási ellátásokra vonatkozó jogosultság, valamint az ellátások összegszerűsége nem a jogosult, illetve foglalkoztató egyedi nyilatkozata alapján, hanem a foglalkoztatónak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (a továbbiakban: NAV) felé teljesítendő adatszolgáltatásból kerül meghatározásra.  Így nem lesz szükség járulékos adatlapokra, melyeket eddig az egészségbiztosítási ellátás (például táppénz, gyed, tgyás stb.) igénybevételekor kellett kitölteni. Ezek helyett a munkáltató a NAV számára benyújtott egyetlen (úgynevezett 08-as) nyomtatványon tudja majd teljesíteni a munkavállaló egészségügyi ellátásához szükséges minden rendszeres adatszolgáltatási kötelezettségét.

A kitűzött cél alapvetően elfogadható. A változások két lépésben történő megvalósítása – mint a törvényjavaslat hatályba léptető, illetve átmeneti rendelkezéseiből kiderül- maga is jelzi, hogy jelentős informatikai fejlesztésekre van szükség. E forrásokat alapvetően európai uniós támogatások biztosítják.

 

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ázsiós tőkeemelés könyvelése a tulajdonosnál

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyamnyereségből származó jövedelem

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink