hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új szochokedvezmény január 1-jétől

  • adozona.hu

Miután idén január 1-jén megszűnt a szakképzési hozzájárulás, a szakirányú oktatás és a duális képzés adókedvezménye mostantól a szociális hozzájárulási adóból érvényesíthető – hívja fel a figyelmet honlapján közzétett tájékoztatójában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Az adókedvezményt az érvényesítheti, aki

– a tanulóval, illetve a képzésben részt vevő személlyel szakképzési munkaszerződést (ideértve a tanulószerződést is), illetve a régi Szkt. szerinti együttműködési megállapodást,

– a hallgatóval hallgatói munkaszerződést,

– gyakorlatigényes alapképzési szak esetében pedig a felsőoktatási intézménnyel együttműködési megállapodást kötött.

Az új adókedvezmény az összes, a szociális hozzájárulási adóból érvényesíthető kedvezményt követően vehető igénybe. Ha a fizetendő adónál több a kedvezmény, vagy az adózónak nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni, mert például kivázik, akkor adó-visszaigényléssel érvényesítheti a kedvezményt.

Fontos tudni, hogy miután az új adókedvezményre nem vonatkoznak a szociális hozzájárulási adókedvezmények közös szabályai, azt a költségvetési szerv kifizetők is érvényesíthetik.

A szakirányú oktatás adókedvezménye

A szakirányú oktatásban a szochót csökkenti az állam által, illetve szakképzési megállapodással vagy együttműködési megállapodással rendelkező fenntartó által fenntartott

– szakképző intézménnyel tanulói jogviszonyban álló tanulónként, illetve felnőttképzési jogviszonyban álló képzésben részt vevő személyenként a szakirányú oktatás, illetve

– szakiskolával tanulói jogviszonyban álló tanulónként a nevelés-oktatás

arányosított önköltsége alapján az egy munkanapra vetített mérték és a tárgyhónap munkanapjai számának szorzataként számított összege.

A munkanapokba nem számít bele a szakképző intézményben, illetve a szakiskolában teljesített oktatási nap és az olyan munkanap, amire a tanuló, illetve a képzésben részt vevő munkabérre nem jogosult. Ezekre a munkanapokra tehát kedvezmény nem számolható el.

Az önköltség mértékét továbbra is a központi költségvetésről szóló törvény tartalmazza, ami 2022-ben is fejenként évi 1 millió 200 ezer forint.

Az önköltség szakmánkénti súlyszorzóját (a szakmaszorzót és az évfolyami szorzót) változatlanul a szakképzésről szóló törvény végrehajtási rendelete (Vhr.) határozza meg.

Átmeneti rendelkezés [Szocho tv. 36/D § (1) bekezdés a) pontja] alapján továbbra is érvényesíthető a kedvezmény a régi szkképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény szerinti tanulószerződéssel gyakorlati képzésben részt vevő tanuló után.

Ez esetben

– szakirányú oktatás alatt gyakorlati képzést,

– szakma alatt a régi Szkt. szerinti Országos Képzési Jegyzékben meghatározott szakképesítést, részszakképesítést,

– szakképzési munkaszerződés alatt pedig a régi Szkt. szerinti tanulószerződést

kell érteni.

Az alkalmazandó súlyszorzót változatlanul a Vhr. 4/A melléklete tartalmazza.

Ha a tanuló, illetve a képzésben részt vevő személy

– sikeres szakmai vizsgát tett, és

–  szakképzési munkaszerződése legalább hat hónapig fennállt,

az igénybe vett adókedvezmény 20 százalékának megfelelő összeg sikerdíj kedvezményként érvényesíthető. Átmeneti rendelkezés alapján a sikerdíjkedvezmény alapjába beleszámít a 2021. december 31-én hatályos szabályok szerinti szakképzési hozzájárulásból jogszerűen igénybevett kedvezmény is.

Változatlanul megmarad az 50 százalékos korlátozás, ha a felnőttképzésben részt vevő személy az oktatásban úgy vesz részt, hogy

– a szakképzési munkaszerződéssel párhuzamosan más foglalkoztatási jogviszonya is van, melyben

– a foglalkoztató nem a duális képzőhely, hanem más, harmadik személy.

Ha tehát a duális képzőhely szakképzési munkaszerződéssel nem a saját munkavállalóját képzi, és a képzésben részt vevő személy felnőttképzési jogviszonyban áll, akkor a duális képzőhely a kedvezmény összegének csak ötven százalékát érvényesítheti.

A régi Szkt. szerinti együttműködési megállapodás alapján érvényesíthető adókedvezmény szabályai is változatlanok.

A tanulóval, illetve a képzésben részt vevő személlyel kötött szakképzési munkaszerződés alatt a szakképző intézménnyel kötött együttműködési megállapodást kell érteni.

Az adóév olyan munkanapjaira, amelyek átlagában a gyakorlattal lefedett időszak eléri a napi hét órát, az arányosított önköltség egy munkanapra vetített mértékének 70 százalékát lehet figyelembe venni.

Az alkalmazandó súlyszorzó mértéke 1. Az együttműködési megállapodásnak konkrétan meg kell neveznie a tanulót, családi és utónevével, és oktatási azonosító számával.

A duális képzés adókedvezménye

A felsőoktatásban érvényesíthető adókedvezmény hallgatónként a duális képzés és gyakorlatigényes alapképzési szak arányosított alapnormatívája alapján

– az egy munkanapra vetített mérték és

– a tárgyhónapban ténylegesen teljesített képzési napok számának

szorzata.

A központi költségvetésről szóló törvényben meghatározottak szerint az alapnormatíva összege 2022-ben is fejenként évi 650 ezer forint.

Az alkalmazandó súlyszorzót a felsőoktatási szakképzésről és a felsőoktatási képzéshez kapcsolódó szakmai gyakorlat egyes kérdéseiről szóló 230/2012. kormányrendelet 19. paragrafusa tartalmazza.

Szakképzési hozzájárulás

A szakképzési hozzájárulás 2022. január 1-jén megszűnt, azonban a szakképzési hozzájárulás megállapítására, bevallására és megfizetésére vonatkozó, 2021. december 31-én hatályos szabályokat 2022. január 1-je után is alkalmazni kell a 2022. január 1-je előtti időszakra.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó, költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

15 Ft/km vagy 30 Ft/km?

Lepsényi Mária

adószakértő

De minimis támogatás szja-bevallásban

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs