hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ügyvezetők munkaviszonyban: példák tb-re, szochóra

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

A Polgári törvénykönyv (Ptk.) alapján a társaság ügyvezetését a vezető tisztségviselő – a társasággal kötött megállapodása szerint – megbízási jogviszonyban vagy munkaviszonyban láthatja el. Cikkünkben a munkaviszonyban ellátott ügyvezetést, és az ebben a témakörben gyakran felmerülő kérdéseket részletezzük.

A munkaviszonyban történő foglalkoztatás esetén a 2012. évi I. törvényt (Mt.) és a biztosítási jogviszony kapcsán a 2019. évi CXXII. törvényt (Tbj.) egyaránt alkalmazni kell. Elsőként nézzük meg az Mt. szerinti munkaviszonyt, majd a munkaviszonyt, mint biztosítási jogviszonyt!

A munkaviszonyra vonatkozóan a 2012. évi I. törvény szigorú, kötelező szabályokat rögzít. Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert ha az ügyvezető munkaviszony keretei között tevékenykedik, akkor a munkajogi kötelezettségeknek is eleget kell tenni. Ez esetben nem csak a munkaszerződés írásba foglalására kell gondolni, hanem arra is, hogy munkaviszonyban meghatározott nyilvántartásokat is kell vezetni (például szabadságok nyilvántartása) és adott szabályzatokat is kell alkotni (például munkavédelmi szabályzat).

Munkaviszonyban ellátott ügyvezetés esetén gyakran felmerülő kérdés, hogy egyszemélyes kft. tagja vagy bt. egyedüli – a társaság ügyvezetésére jogosult – természetes személy beltagja elláthatja-e munkaviszonyban az ügyvezetést?

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben megnézzük a munkaviszonyt, mint biztosítási jogviszonyt, és kitérünk a biztosított ügyvezető részmunkaidőben történő foglalkoztatására vonatkozó szabályokra!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Fizetővendéglátás

Lepsényi Mária

adószakértő

Katás vállalkozás megszüntetése

Lepsényi Mária

adószakértő

Pótbefizetés rendezése

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs