hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ügyvezető többes jogviszonyban: járulékfizetési kötelezettség

  • adozona.hu
1

Hogyan alakul a járulékfizetési kötelezettség az Adózóna olvasója által vázolt többes jogviszonyban? Széles Imre tb-szakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Adott egy mellékállású katás egyéni vállalkozó, aki jelenleg gyeden van, de munkaviszonyban áll egy céggel heti 40 órás munkaviszonyban. Mindezek mellett van egy kft.-je, ahol társas vállalkozóként ügyvezető, viszont jövedelmet nem vesz fel az ügyvezetésért, így járulékfizetés sincs utána. A társaság, ahol munkaviszonyban foglalkoztatják, fel kívánja bontani a munkaszerződését, megszűnne a 40 órás munkaviszonya, időközben viszont gyedről gyesre fog menni a gyermek betöltött 2 éves kora miatt. Amennyiben kérné a fizetés nélküli szabadságot a gyes miatt, akkor így a gyes miatt biztosítottnak minősülne és maradhatna mellékállású katás? Hogyan alakul ekkor a kft.-ben az ügyvezetés miatt a járulékfizetési kötelezettség?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A kérdésben említett munkavállalónak jelenleg három, egyidejűleg fennálló jogviszonya van:

1.) munkaviszonyban áll,

2.) egy kft ügyvezetőjeként társas vállalkozó,

3.) emellett nem főállású kisadózó.

A közeljövőben – és ettől az időponttól nézzük az új jogállását – a gyed ellátása gyessé alakul át, illetve megszűnik a munkaviszonya. E tekintetben számomra ellentmondásos, hogy ezt követően mely jogviszonyában kér fizetés nélküli szabadságot, ugyanakkor, ez a tény a 2.) és 3.) számú jogviszonyában a jogállását és járulékfizetési kötelezettségét nem befolyásolja.

Kisadózóként (3. számú jogviszony) továbbra is marad nem főállású, hiszen mellette biztosított társas vállalkozó. Havi 25 ezer forintos kata terheli, azzal, hogy a gyes folyósítására tekintettel mentesülhet is a fizetési kötelezettség alól, ha személyesen nem folytatja a vállalkozói tevékenységét. Igaz, ebben az esetben a kedvezményes bevételi értékhatára is havi 1 millió forinttal csökken.

Társas vállalkozóként viszont – akár megszűnik a munkaviszonya, akár fizetés nélküli szabadságot igényel a gyes miatt munkaviszonyában –, havi minimális adó- és járulékfizetési kötelezettség terheli majd, hiszen nem lesz heti 40 órás foglalkoztatása. Ügyvezetőként ez alól nem tud „kibújni” a gyesre tekintettel sem, ha nincs másik ügyvezetője a cégnek.

Tippeket szeretne a bérköltség csökkentésére?
Rendelje meg kedvezményesen a Kedvező adózású munkavállalás 2019-ben című kiadványt.
Kiadványunk bemutatja, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben melyek a legkedvezőbb foglalkoztatási formák, és ötleteket ad a juttatások optimalizálásához.
Részletek >>

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Miért nem létesít munkaviszonyt a céggel ez a társas vállalkozó? Ha a munkaideje nagyon alacsony, akkor a járulékfizetés is nagyon alacsony lehet és akkor a katázás havi 50 eFt lesz.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Felajánlás

Nagy Norbert

adószakértő

Közvetített szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Haszonbérleti szerződés: adómentes vagy nem

Lepsényi Mária

adószakértő

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X