Ügyvezető cseden, gyeden, gyesen: így folytatható a vállalkozói tevékenység

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő
2

Sok kérdés érkezik az Adózónához ahhoz az élethelyzethez kapcsolódóan, amikor a gazdasági társaság társas vállalkozónak minősülő ügyvezetője a számára megállapított gyermekgondozást segítő ellátásra tekintettel nem, vagy csak járulékfizetés mellett (ami alól szeretne mentesülni) láthatja el az ügyvezetést. A következőkben e problémakört, illetve a lehetséges megoldásokat járjuk körbe.

Kezdjük a csecsemőgondozási díjjal!

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (Eb.) 41. paragrafusa értelmében nem jár a csecsemőgondozási díj a biztosítottnak, ha bármilyen jogviszonyban – ide nem értve a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyt –  keresőtevékenységet folytat.

Kérdésként merül fel, hogy az ügyvezetői feladatok végzése keresőtevékenységnek minősül-e?

Az Eb. végrehajtását segítő 217/1997. kományrendelet 1. paragrafus (2) bekezdésének p) pontja értelmében a jogszabály alkalmazásában keresőtevékenységnek a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) 6. paragrafusában meghatározott biztosítási jogviszonyban, valamint egyszerűsített foglalkoztatás keretében végzett személyes tevékenység tekintendő.

Tehát a munkaviszonyban vagy társas vállalkozói jogviszonyban, főállású kisadózói jogviszonyban ellátott ügyvezetés – mivel biztosítási kötelezettséggel jár – mindenképpen ebbe a körbe tartozik, így, ha a társaságnak nincs más ügyvezetője, az problémát jelent.

Ingyenesen, illetve a minimálbér 30 százalékát el nem érő havi megbízási díjért viszont megbízási jogviszonyban a csed tartama alatt is végezhető az ügyvezetés, hiszen ez a jogviszony nem keletkeztet biztosítási kötelezettséget.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, mitévő lehet az egyszemélyes kft. cseden lévő ügyvezetője, és milyen szabályok vonatkoznak a gyed, illetve a gyes melletti vállalkozó tevékenység folytatására!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (2)
széles imre

Igen, köszönöm szépen a kiegészítést. Ugyanakkor ez kivédhető egy másik társas vállalkozói jogviszonnyal, ahol az érintett a CSED alatt nem végez munkát, de e jogviszonyára tekintettel kisadózóként nem főállású.

Üdvözlettel:

kismamatb

Kiegészíteném a cikket azzal, hogy ha a katás Bt-ben társas vállalkozó az egyidejűleg fennálló munkaviszonyában csed-en van, akkor nem valósul meg a tényleges foglalkoztatás a Nav álláspontja alapján. Ebben az esetben a katás Bt-ben az ügyvezető főfoglalkozású katás vállalkozónak minősül, és így már az ügyvezetés ellátása biztosítási jogviszonyt alapoz meg, ami már a csed szempontjából problémát okoz.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs