hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Többes jogviszony esetén járó pénzbeli ellátások – példákkal

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Gyermekvállalásnál a jövőbeni pénzbeli ellátásokat jelentősen befolyásolhatja, hogy jogviszonyunk mikor keletkezett a szüléshez képest, illetve, hogy egyes vagy többes jogviszonyunk van-e. Az alábbiakban példákkal mutatunk be néhány érdekes verziót a többes jogviszony után várható ellátásokra.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (Ebtv.) foglalkozik az egészségbiztosítás pénzbeli ellátások jogosultságainak feltételeivel. Ide tartozik a táppénz, a csecsemőgondozási díj és a gyermekgondozási díj. Mindhárom ellátásnál igaz, hogy csak azt a jogviszonyt lehet figyelembe venni az ellátás összegének meghatározásánál, amely jogviszonyban az ellátáshoz való jogosultság kezdődik.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy hiába volt a munkavállalónak egy munkaviszonya magas bérrel a szülés előtti évben, ha ez valamilyen oknál fogva megszűnt és már egy másik jogviszonyban van az illető, akár alacsonyabb jövedelemmel. Többes jogviszony esetén különösen fontos odafigyelni, tervezni, úgy váltani, hogy az az ellátásokat ne befolyásolja negatívan.

A táppénz, a csed és a gyed esetében is igaz, hogy többes jogviszonynál (legyen az több munkaviszony egyszerre vagy vállalkozásokkal vegyítve párhuzamosan) minden jogviszonyt külön-külön vizsgálnak meg az ellátások jogosultságainak szempontjából. Egyidejűleg fennálló több biztosítási jogviszony esetén a keresőképtelenséget és a táppénzre való jogosultságot, azok időtartamát, az ellátás mértékét, illetőleg összegét mindegyik jogviszonyban külön-külön kell megállapítani. E rendelkezés vonatkozik arra az esetre is, ha a több biztosítási jogviszony ugyanannál a foglalkoztatónál áll fenn.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a részleteket!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő traktor beszerzése

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Életkori pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Rehab mentor

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs