hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ellátás a táppénzre való jogosultság lejárta után

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. (Eb.) törvény 46. szakaszának (1) bekezdése szerint táppénz a keresőképtelenség tartamára (maximum 1 évig) jár, legfeljebb azonban a folyamatos biztosítási időszaknak megfelelő időtartamra. Alapesetben tehát akár egy évig is táppénzen lehet lenni (amely időtartam csökken a megelőző év táppénzes napjainak a számával), ugyanakkor számos olyan élethelyzet adódhat, amikor a jogosultság ennél lényegesen rövidebb.

Például, ha a munkavállaló munkaviszonyát április 1-jén létesítette (és a korábbi jogviszonya február 20-án szűnt meg), akkor április 11-én kezdődő keresőképtelensége esetén csak 10 napig lesz jogosult táppénzre, amit a betegszabadsága lejártát követően folyósítanak számára.

Felvetődhet a kérdés, hogy a betegszabadságot miért nem veszik figyelembe folyamatos biztosítási időként? Nos, ez az időtartam természetesen biztosításban töltött idő, viszont az említett jogszabályhely egészen pontosan úgy fogalmaz, hogy táppénz legfeljebb a keresőképtelenség első napját közvetlenül megelőző folyamatos biztosítási időnek megfelelő időtartamra jár. Tehát, ha a betegszabadság napjait is el szeretné ismertetni a munkavállaló, akkor nincs más lehetősége, mint annak lejártát követő napon „meggyógyulni”, és az azt követő naptól megállapított keresőképtelenség esetén már a betegszabadság ideje is figyelembe vehető.

(Zárójelben jegyezzük meg, hogy biztosításának tartamára tekintet nélkül jár a táppénz annak, aki tizennyolc éves kora előtt válik keresőképtelenné, vagy az iskolai tanulmányai megszűnését követő 180 napon belül biztosítottá válik, és keresőképtelenségéig megszakítás nélkül biztosított.)

Legyen szó azonban hosszabb vagy rövidebb időről, bárkivel előfordulhat, hogy kimeríti a táppénzre jogosultság időtartamát, ugyanakkor továbbra is keresőképtelen.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, mit lehet ilyen esetben tenni!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

OLVASSA EL kapcsolódó cikkünket is! 
Beteg személy támogatása – a köztehermentesség feltételei

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pedagógus nyári táboroztatásának adózása

Lepsényi Mária

adószakértő

Adóköteles munkába járás – saját gépkocsi

Lepsényi Mária

adószakértő

Nyári gyakorlat együttműködési megállapodással

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close