hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egészségbiztosítási ellátások igénylése

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő
1

Írásunkban azt mutatjuk be, hogy a különböző egészségbiztosítási pénzbeli és családtámogatási ellátásokat hogyan lehet igényelni, hová kell leadni a kitöltött nyilatkozatokat, dokumentumokat.

Csecsemőgondozási díj

Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások közül jellemzően a csecsemőgondozási díj (csed) az első ellátástípus, amivel szülés környékén találkozik az igénylő. A csecsemőgondozási díj iránti kérelmet az egészségbiztosító által a kérelem benyújtására rendszeresített nyomtatványon kell igényelni, melynek megnevezése „Nyilatkozat csecsemőgondozási díj megállapításához”. Egyéni vállalkozó, őstermelő a kérelmét az "Igénybejelentés táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, baleseti táppénz igényléséhez” elnevezésű nyomtatványon nyújthatja be.

Jó hír a munkavállalók számára, hogy az egész folyamatért a munkáltató, a foglalkoztató felel, az igénylő csak leadja a megfelelően kitöltött kérelmet a megjelölt csatolandó dokumentumokkal a munkáltatója számára, aki intézi a továbbiakat. A csecsemőgondozási díj iránti kérelmet mindig a biztosított foglalkoztatójánál kell előterjeszteni, a biztosítás fennállása alatt és annak megszűnését követően is.

Ha a munkáltató jogutód nélkül megszűnt, a kérelmet a volt foglalkoztató székhelye szerint illetékes kormányhivatalnak az egészségbiztosítási pénztári feladatkörében eljáró, megyeszékhelyen működő járási hivatalánál, illetve a fővárosban Budapest Főváros Kormányhivatala XIII. Kerületi Hivatalánál kell benyújtani.

Egyéni vállalkozó, őstermelő a székhelye szerint illetékes kormányhivatalnak az egészségbiztosítási pénztári feladatkörében eljáró, megyeszékhelyen működő járási hivatalánál, illetve a fővárosban Budapest Főváros Kormányhivatala XIII. Kerületi Hivatalánál nyújthatja be kérelmét.

Amennyiben a munkavállaló munkáltatója nem tb-kifizetőhely, az ellátás folyósítása nem hozzá tartozik, de az ellátás ügyintézését ugyanúgy ő látja el.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a gyermekgondozási díj, az anyasági ellátás, a családi pótlék, valamint a gyes igénylésére vonatkozó szabályokat is!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
[email protected]

"A gyermekgondozási díj iránti kérelem benyújtható a csecsemőgondozási díj iránti kérelemmel együtt is a "Nyilatkozat csecsemőgondozási díj és gyermekgondozási díj együttes igényléséhez" elnevezésű nyomtatványon." Ez igaz, de a hivatal ezt nem tudja kezelni, ezeket a nyomtatványokat visszadobja a rendszerük - így tájékoztatott egy ügyintéző az egészségbiztosítási pénztártól.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pedagógus nyári táboroztatásának adózása

Lepsényi Mária

adószakértő

Adóköteles munkába járás – saját gépkocsi

Lepsényi Mária

adószakértő

Nyári gyakorlat együttműködési megállapodással

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close