hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Táppénzügy: ezt is tudni kell az egyszerűsített foglalkoztatásról

  • adozona.hu

Alkalmi munkavállalónk munka közben balesetet szenvedett, eltörött a lába. Ez üzemi balesetnek minősül-e? Mire, meddig jogosult a dolgozó? Ha ezt a dolgozót a következő héttől alkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatják, mikor, mire, meddig jogosult? – kérdezte olvasónk. Széles Imre társadalombiztosítási szakértőnk válaszolt.

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény 10. paragrafusának (1) bekezdése értelmében az alkalmi munkavállaló nem minősül biztosítottnak, nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra, valamint álláskeresési ellátásra szerez jogosultságot. Ez azt jelenti, hogy noha – mivel munka közben érte a baleset – valószínűleg megállapítható annak üzemisége, de ez csak baleseti egészségügyi szolgáltatásra jogosítja. Baleseti táppénz tehát nem illeti meg.

Ha a dolgozó munkaviszonyt létesít, biztosítottá válik, és annyi napra lesz jogosult táppénzre, ahány nap folyamatos biztosítási ideje van. (Ez lehet, hogy több, de az is lehet, hogy csak az érintett cégnél biztosításban töltött napok számával lesz azonos.) Ha ka eresőképtelensége miatt nem tud munkát végezni (hiszen eltörött a lába), és táppénzre sem jogosult, akkor szünetel a biztosítása.

Ha az említett munkavállaló például 2017. június 2-ától július 31-éig munkaviszonyban állt, és 08. 21-én ismét munkaviszonyt létesít, akkor 61 nap folyamatos biztosítási ideje lesz, és augusztus 22-étől (illetve a betegszabadság leteltétől) ennyi napra táppénzre is jogosult lehet. De előzetes folyamatos (30 napnál hosszabb „szünetet” nem tartalmazó) biztosítási idő nélkül sajnos nincs táppénzjogosultsága – ecsetelte szakértőnk. 

Természetesen más volna a helyzet, ha nem alkalmi, hanem „normál” munkaviszonyban érte volna a baleset. Ebben az esetben a biztosítási idő tartamától függetlenül akár egy évig is megilletné a táppénz, de ez a lehetőség nem áll fenn.

A dolgozó számára egyébként a baleseti egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság azt jelenti, hogy az üzemi balesetből eredő egészségkárosodás miatt támogatással rendelt gyógyszer, gyógyászati segédeszköz és gyógyászati ellátás árához, valamint a gyógyászati segédeszköz javítási díjához – amennyiben a támogatás mértéke a nulla százalékot meghaladja – neki is százszázalékos mértékű támogatás jár.

Ez azonban nem mentesíti őt az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alól, abban az esetben, ha nem áll biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban, illetve e jogviszonyában a biztosítása szünetel (például azért, mert a keresőképtelensége miatt nem végez munkát, és nem jogosult táppénzre sem).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Reklámajándék 2.

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Eltulajdonított eszköz

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Meghiúsult tárgyieszköz-értékesítés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close