hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Táppénz és keresőképtelenség: mikor kell járulékot fizetni?

  • Szikszainé dr. Bérces Anikó

Kapcsolódó jogszabályok


Felettébb furcsa szabályozásra akad az, aki arra vállalkozik, hogy tanulmányozza, mi a helyzet akkor, ha az egyéni vállalkozó beteg lesz, s nem tudja személyesen folytatni tevékenységét.

A hatályos járulékfizetési szabályok (1997. évi LXXX. törvény /a továbbiakban: Tbj./ 28. §-a). szerint a társas vállalkozás tagjának járulékfizetési kötelezettsége csökken azon időszak alatt, amikor – többek között - táppénzben, baleseti táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban, ápolási díjban részesül, s ezen időszak alatt vállalkozói tevékenységét nem folytatja személyesen. A szabályok szerint a felsorolt ellátások folyósítási napjainak számával csökkenteni kell  a járulékfizetési kötelezettséget. Például, ha a társas vállalkozás tagja a járulékokat a járulékfizetési alsó határok alapján fizeti, akkor 1 naptári napra a havi kötelezettség harmincad része áll fenn kötelezettségként.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjas – kivét

Széles Imre

tb-szakértő

Technikai megszűnt katás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close