hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Személyes közreműködés - mit jelent a gyakorlatban?

  • Szikszainé dr. Bérces Anikó
2

A társadalombiztosítással összefüggő fizetési kötelezettségek a társas vállalkozások tagjai esetében nagyban függnek attól, hogy a tagnak van-e személyes közreműködési kötelezettsége. Azt azonban, hogy ez a fogalom konkrétan mit jelent, ezek a szabályok – sajnos – konkrétan nem határozzák meg.

Cikkünkben a személyes közreműködés témájátt járjuk körül, s rámutatunk arra, hogy a megoldást a Gt. szabályainak tanulmányozása jelenti. Azt is láthatjuk, hogy a személyes közreműködés fogalma mást és mást jelent a betéti társaság, vagy a közkereseti társaság és megint mást a korlátolt felelősségű társaság esetében. Reméljük, hogy cikkünk segítséget nyújt a jogalkalmazók számára „az első ránézésre” titokzatosnak tűnő személyes közreműködés fogalom értelmezéséhez.

Az 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tbj.) 27. §-a szerint a biztosított társas vállalkozó az egyéni járulékokat a társas vállalkozástól a személyes közreműködésére tekintettel megszerzett, járulékalapot képező jövedelem alapulvételével fizeti meg.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
Barkanyi Andrew

HA TÁRSASÁGI SZERZŐDÉST NEM MÓDOSITASSZ MENET KÖZBEN JÓVAL NYUGDIJ ELŐTT ÉS/MERT NEM VAGY SZEMÉLYES KÖZREMÜKÖDŐ AKKOR NEM KAPSZ NYUGDIJAT! TISZTA BULI AZ ÁLLAMNAK MIKÖZBEN AZT HISZED 20 ÉVIG HOGY MINDEN RENDBEN ÉS DOLGOZOL A FÉRJEDNEK, VAGY GYEREKEDNEK NEJEDNEK!INGYEN!

Barkanyi Andrew

A BT tipikusan családi vállakozás..befektetett Bankban (OTP)lekötött ..nemritkán néha soha nem látott és visza sem kapott törzstökével amortizálható vállalkozói vagyonnal..az állandó jogszabályi változás veszélyével fenyegetve..BAZD MEG SÁRKÖZY EZ MIÉRT NEM CSALÁDI VÁLLALKOZÁS ADÓ ÉS TB JÁRULÉK VONATKOZÁSBAN IS..MINDEN TAGRA KITERJEDŐEN ..ELLENSÚLYOZANDÓ HA MÁR UGYE NEM IS JOGI SZEMÉLY EGY ORVOS..
A KKT-TAGGAL EGYÜTT. TÁN AZÉRT MERT ORVOSOK ÉS CSALÁDTAGJAIK ÁLLTAL KORLÁTLANUL GARANTÁLT ÉS SAJNOS ÉRDEM FELETT KEDVELT SZIVATÓSRA TEVEZETT FELSZÁMOLHATATLAN TÁRSASÁGI FORMA?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mezőgazdasági őstermelőnek történő kifizetések a járulékbevallásban

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Közösségen belüli értékesítés II.

Bunna Erika

adótanácsadó

Részesedés térítésmentes átadása

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close