hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hozzátartozói nyugellátás: mi történik a jogszerző korhatár előtti halála esetén?

  • Molnár László

Cikkünkben összefoglaljuk a hozzátartozói nyugellátásokkal kapcsolatban a jogszerzőket érintő változásokat.

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében hozzátartozói nyugellátásnak minősül az özvegyi nyugdíj, az árvaellátás, a szülői nyugdíj és ebbe a körbe tartoznak a baleseti hozzátartozói nyugellátások is. Hozzátartozói ellátás esetén a nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati időt az elhunyt személy, a jogszerző szerzi meg és az általa elért jogosultság alapján halálát követően túlélő hozzátartozói, mint kedvezményezettek fognak az ellátásban részesülni. Elválik tehát a jogszerző és a kedvezményezett személye. A baleseti hozzátartozói nyugellátással az elhunyt jogszerzővel szemben nem áll fenn a jogszerzéshez szolgálati idő követelmény.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkabér kifizetése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaidőkeret rendkívüli munka díjazása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Külföldi munkavállalás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1