hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szochokedvezmények 2016: táblázatban mutatjuk a részleteket!

  • dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő
4

Tavaly év közben több ponton változtak a szociális hozzájárulási adóra (szocho) vonatkozó kedvezményszabályok. Egyrészt bővült a kedvezmények köre, amelynek eredményeként az egyes mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatott 25 év feletti és 55 év alatti munkavállalók után is érvényesíthető adókedvezmény. Másrészt változott a kedvezmény jogos igénybevételét igazoló hatóság. A családtámogatási ellátásokat már nem a kincstár, hanem a fővárosi, megyei kormányhivatal igazolja. Januártól gyermekgondozást segítő ellátásra módosult a gyermekgondozási segély neve.

Mindezek alapján az alábbi táblázatban összefoglalva bemutatjuk a 2016-ban igénybe vehető szochokedvezményeket, kiegészítve azzal, hogy milyen hatósági igazolások szükségesek egyes kedvezmények érvényesítéséhez.

A kedvezmény megnevezése

A kedvezmény mértéke 2016-ban

Gyermekgondozási díj, illetve gyermekgondozást segítő ellátás, valamint a gyermeknevelési támogatás folyósítása alatt vagy azt követően adható kedvezmény.

A bruttó munkabér, de legfeljebb 100 ezer forint 27 százalékával csökkenthető a szocho a foglalkoztatás első két évében, 14,5 százalékával a foglalkoztatás harmadik évében.*

Minimum három gyermekre tekintettel családi pótlékra szülőként jogosult, és gyermekgondozási díjban, illetve gyermekgondozást segítő ellátásban vagy gyermeknevelési támogatásban részesült vagy részesülő alkalmazása esetén adható kedvezmény.

A bruttó munkabér, de legfeljebb 100 ezer forint 27 százalékával csökkenthető a szocho a foglalkoztatás első három évében, 14,5 százalékával a foglalkoztatás negyedik és ötödik évében.*

Gyermekgondozási szabadságról – feltéve, hogy a munkavállaló ezen időtartam alatt csecsemőgondozási díjban, gyesben vagy gyermekgondozási díjban részesült – visszatérő munkavállaló, és ezen szabadság időtartama alatt vagy ezt követően foglalkoztatott másik munkavállaló heti 20-20 órás részmunkaidős foglalkoztatása esetén adható kedvezmény.

 

A két természetes személy bruttó munkabérének, de legfeljebb a minimálbér kétszeresének (azaz 222 ezer forintnak) a 7 százalékával csökkenthető a szociális hozzájárulási adó.  A kedvezmény legfeljebb 3 évig jár.

25 év alatti, legfeljebb 180 nap biztosítási idővel rendelkező pályakezdő esetében adható kedvezmény.

A szocho a bruttó munkabér, de legfeljebb 100 ezer forint 27 százalékával csökkenthető, maximum a foglalkoztatás első két évében.*

25 év alatti – kivéve a fenti pályakezdőt – és 55 év feletti foglalkoztatott utáni kedvezmény.

A szocho a bruttó munkabér, de legfeljebb 100 ezer forint 14,5 százalékával csökkenthető.

Karrier Híd Programban részt vevők esetében járó kedvezmény.

A bruttó munkabérnek, de legfeljebb a minimálbér kétszeresének a 13,5 százalékával csökkenthető a szocho.*

Közfoglalkoztatás esetén.

A bruttó közfoglalkoztatási bér, de legfeljebb a közfoglalkoztatási garantált bér 130 százalékának a 13,5 százalékával csökkenthető a szocho.

Kutatók foglalkoztatása esetén igénybe vehető kedvezmény, doktori (PhD) vagy ennél magasabb tudományos fokozattal, illetve tudományos címmel rendelkező kutató, fejlesztő alkalmazásakor járó kedvezmény.

A bruttó munkabér, de legfeljebb 500 ezer forint 27 százalékával csökkenthető a szocho.

Nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerint doktori képzésben részt vevő hallgató vagy doktorjelölt alkalmazása esetén adható kedvezmény.

A bruttó munkabér, de legfeljebb 200 ezer forint 14,5 százalékával.

Megváltozott munkaképességű vállalkozók és munkavállalók utáni kedvezmény.

A kedvezmény a bruttó munkabér, egyéni vállalkozó által saját maga, illetve a tag után a kifizető által megállapított adóalap, de legfeljebb a minimálbér kétszeresének (azaz 222 ezer forintnak) a 27 százalékával csökkenthető a szocho. *

Mezőgazdasági munkakörben – (FEOR-08) 6. főcsoport 61. csoportjába tartozó, a  7. főcsoport 7333 számú foglalkozásából a  mezőgazdasági gép (motor) karbantartója, javítója munkakörben és a 8. főcsoport 8421 számú munkakörben – foglalkoztatott 25 év feletti és 55 év alatti munkavállalók után érvényesíthető adókedvezmény.

A bruttó munkabér, de legfeljebb 100 ezer forint 14,5 százalékával csökkenthető az adó.

Szabad vállalkozási zónában működő vállalkozás új munkavállalóira igénybe vehető kedvezmény.

A szocho a bruttó munkabér, de legfeljebb 100 ezer forint 27 százalékával csökkenthető a foglalkoztatás első két évében, 14,5 százalékával a foglalkoztatás harmadik évében.

Szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatottak utáni kedvezmény.

A bruttó munkabér, de legfeljebb 100 ezer forint 14,5 százalékával csökkenthető a szocho.

Tartósan álláskeresők után igénybe vehető kedvezmény.

Az adó a bruttó munkabér, de legfeljebb 100 ezer forint 27 százalékával csökkenthető a foglalkoztatás első két évében, 14,5 százalékával a foglalkoztatás harmadik évében.*


A *-gal jelölt kedvezményeknél az alábbi hatósági igazolások szükségesek:

Gyermekgondozási díj, gyermekgondozást segítő ellátás (korábban gyes), valamint a gyermeknevelési támogatás folyósítása alatt vagy azt követően:

– Gyermekgondozási díj folyósítását vagy annak megszűnését az egészségbiztosítási szerv, illetve a társadalombiztosítási kifizetőhely igazolja. A gyermekgondozást segítő ellátás, valamint a gyermeknevelési támogatás folyósítását, illetve a folyósítás megszűnését a fővárosi és megyei kormányhivatal vagy a családtámogatási kifizetőhely igazolja. Az igazolásokat az ellátásban részesülő személy kérelmére állítják ki. A kedvezményt a foglalkoztató az ellátásokról szóló igazolás birtokában érvényesítheti.

– Minimum három gyermekre tekintettel családi pótlékra szülőként jogosult, és gyermekgondozási díjban, illetve gyermekgondozást segítő ellátásban részesült vagy részesülő, vagy gyermeknevelési támogatásban részesült vagy részesülő alkalmazása esetén azt is igazolni kell, hogy minimum három gyermek után a szülőnek jár a családi pótlék, amit szintén a fővárosi és megyei kormányhivatal igazol. Az igazolásokat az ellátásban részesülő személy kérelmére állítják ki. A kedvezményt a foglalkoztató az ellátásokról szóló igazolások birtokában érvényesítheti.

– 25 év alatti, legfeljebb 180 nap biztosítási idővel rendelkező pályakezdő:

Az adókedvezmény az adóhivatal igazolása alapján érvényesíthető, amit a foglalkoztatott személy kérelmére állítanak ki. Az igazolás nem lehet 15 napnál régebbi. Az adóhivatal egy alkalommal, igazolásban jelzi a munkáltatónak, hogy a 25 év alatti munkavállalója legfeljebb 180 nap biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonnyal rendelkezik. A foglalkoztató az igazolás birtokában érvényesítheti a szochokedvezményt.

Karrier Híd Program:

Az adókedvezmény a hatósági bizonyítványban foglaltakon alapul. Az állami foglalkoztatási szerv adja ki a hatósági bizonyítványt az ügyfél kérelmére. A hatósági bizonyítvány a kiállításának napjától a kiállításának hónapját követő tizenkettedik hónap utolsó napjáig érvényes, amit a hatósági bizonyítványon is feltüntetnek. A foglalkoztató a bizonyítvány birtokában érvényesítheti a szochokedvezményt.

Megváltozott munkaképességű személyek esetén:

A jogosult kérelmére a kormányhivatal rehabilitációs hatósága gondoskodik a rehabilitációs kártya igénylésével kapcsolatos eljárás megindításáról, ennek keretében adatot szolgáltat az adóhivatal részére a rehabilitációs kártyára való jogosultság fennállásáról. Az adókedvezmény igénybevételéhez szükséges jogosultságot igazoló rehabilitációs kártyát az adóhivatal állítja ki. A kedvezményt a foglalkoztató a kártya (illetve azt helyettesítő igazolás) birtokában érvényesítheti.

– Tartósan álláskereső esetében:

Feltétel, hogy az állami foglalkoztatási szerv a foglalkoztatást megelőző 275 napon belül legalább 183 napig álláskeresőként nyilvántartotta a munkavállalót. Ennek a feltételnek a fennállását az állami foglalkoztatási szerv igazolja, az álláskereső személy kérelmére. A foglalkoztató az igazolás birtokában érvényesítheti a szochokedvezményt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (4)
Éva58

Szeretném megtudni, hogy a nyugdíjas munkavállalónak is jár-e az 55. év felettiek szocho kedvezménye. Ha ez a munkavállaló szövetkezeti tag és nyugdíjasként dolgozik akkor jár-e az 55. év felettiek szocho kedvezménye.

Hirt és Társa Bt

Nagyon jó dolgokat lehet az Adózóna oldalán olvasni

Emília1

Nagyon hasznos írás így év elején, köszönjük szépen!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kivás cég végelszámolása

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás vállalkozó és számlamegőrzés

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakképzési kedvezmény

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close