hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Pár év van hátra a nyugdíjig. Megvehető-e a szolgálati idő?

  • adozona.hu
2

Pénzben megváltható-e a nyugdíjig hátralévő szolgálati idő? Olvasónk kérdésére Winkler Róbert nyugdíjszakértőnk válaszolt.

„Édesapámnak már megvan a 40 év munkaviszonya, de mivel 1955-ös születésű, így csak 64 éves korában éri el a nyugdíjkorhatárt. Az lenne a kérdés, hogy van-e lehetőség arra, hogy a hátralévő négy évet pénzben megváltsuk? Sajnos mostanában nem túl jó az egészségi állapota, nehezen bírja a fizikai munkát. Ezért keresünk lehetőségeket. Hogyan szokták számolni a pénzbeli megváltást?” – kérdezte olvasónk.

Az úgynevezett korengedményes nyugdíjazás intézménye, amikor a munkavállaló a munkáltatójával történt megállapodás alapján legkorábban öt évvel az adott személy irányadó öregségi nyugdíjkorhatára betöltése előtt öregségi nyugdíjba mehetett, sajnos 2012. január 1-jétől megszűnt – emlékeztetett Winkler Róbert. Ennek a nyugdíjazásnak a lényege az volt, hogy a munkáltató előre megfizette az adott személy nyugdíjkorhatáráig megillető nyugellátás összegét.

Az olvasó kérdésének tartalma szerint az édesapa egészségi állapota miatt nem tud munkát végezni. Ezért a szakértő arról tájékoztatta a kérdezőt, hogy amennyiben édesapja nem áll semmilyen biztosításra kötelező jogviszonyban és a majdani nyugdíjazásáig további szolgálati időt szeretne még szerezni, úgy esetében lehetőség nyílik a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 34. §-ában rögzített megállapodás alapján történő járulékfizetésre, úgynevezett szolgálati idő vásárlásra.

A fent említett paragrafus rendelkezései meghatározzák, hogy nyugellátásra jogosító szolgálati idő és nyugdíjalapot képező jövedelem szerzése céljából 34 százalék nyugdíjjárulék fizetésének vállalása mellett megállapodást köthet az a belföldi nagykorú természetes személy, aki nem saját jogú nyugdíjas, és a biztosítás semmilyen egyéb módon nem terjed ki rá.

A megállapodás esetén a járulékfizetés alapja a megállapodás kötő személy által megjelölt jövedelem, de legalább a mindenkori minimálbér összege. (Például: 2015. évben a minimálbér összege havi 105 ezer forint, ezért a fent említett megállapodás kötése esetén legalább 105 000x34%= 35 700 forint lesz a havi járulékfizetési kötelezettség.)

A megállapodást a kérdező is megkötheti és fizetheti azzal, hogy kedvezményezettnek az édesapját jelöli meg.

A megkötött megállapodás alapján a járulékfizetést havonta, a tárgyhónapot követő 12. napjáig teljesíteni kell, a járulékfizetés elmulasztása a megállapodás megszüntetését vonja maga után.

A kérdező levelében említett négy évi járulék egyösszegű befizetésére, megváltására nincs jogi lehetőség.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
morse

Vagy az előzőekben említett megspórolt 1.713.600 Ft ból 10 éven keresztül havi 14.000 Ft-al tudná kiegészíteni a 6.000 Ft-al alacsonyabb nyugdíját. Számoljon utána , hogy melyik variációval jár jobban. Maradjon otthon legyen munkanélküli és élvezze az életet amig az egészsége engedi. 60 éves kor felett napi 8-10 órát betegen már nem lehet dolgozni . Hiába emelték a nyugdíj korhatárt 64-65 évre , ebben a korban már sokkal hamarabb elfárad az ember és nem tud dolgozni úgy ahogy a munkaadója elvárná.

morse

A kérdezőnek javaslom , hogy ne foglalkozzon a 34 % járulék fizetéssel.
Miért mert a nem létező jövedelméből kellene azt fizetni és közben nem nyerne vele sokat. NEM ÉRI MEG .A hátra levő 4 év alatt be kellene fizetnie 4x12 havi 35700 Ft-ot ami 1.713.600 Ft. Mivel mindenképpen ki kell várni a betöltött 64. évét és a 40 év szolgálati ideje pedig már meg van. Azt érné el a járulék fizetéssel hogy 4 évvel több lenne a szolgálati ideje . évente 1.5 % -al kapna csak magasabb nyugdíjat . Ez 4 év alatt 6% -ot jelentene. 100 ezer Ft nyugdíj esetén ez 6 ezer Ft emelkedést jelentene . Ezzel a 6 ezer Ft nyugdíj emeléssel szemben viszont veszítene 1.713.600 Ft-ot . Megéri ? Szerintem nem . Ezért a pénzért vegyen egy garázst , amit kiadhat havi 15-20 ezer Ft-ért, vagy vegyen államkötvényt TBSZ számlára (ami adómentes kamatot biztosít) és ezzel pótolhatja a kevesebb nyugdíjat. . A havi kb: 7.000 Ft egészségbiztosítási járulékot mindenképpen fizetnie kell , hogy orvosi ellátásra jogosult legyen. Én ezt javaslom Önnek.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Károkozás elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tagi kölcsön törlesztése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Alanyi adómentes számlák javítása tárgyi mentesre, áfahatár kezelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs