hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Özvegyi nyugdíj: így döntött a Kúria

  • adozona.hu
4

A Kúriáig vitte ügyét egy özvegy, akinek özvegyi nyugdíjra való jogosultságát arra hivatkozva utasították el, hogy korábban az ideiglenes özvegyi nyugdíjra vonatkozó kérelmével lekéste a határidőt.

A másodfokú társadalombiztosítási szerv az elsőfokú határozatot – amellyel a felperes özvegyi nyugdíj megállapítása iránti igénybejelentését elutasította – a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 45. § (1) bekezdésére és a 45-46. §-aira hivatkozással helybenhagyta, mert a felperes igénybejelentése a jogszerző elhalálozása után több mint 18 hónappal érkezett és mivel részére ideiglenes özvegyi nyugdíj nem került megállapításra, így özvegyi nyugdíjra sem jogosult.

A munkaügyi bíróság a Tny. 45. § (1) bekezdése, 46. § (1) bekezdés f) pontja, 47. § (1)-(3) bekezdései alkalmazásával a felperes keresetét elutasította – olvasható a Kúria tájékoztatójában. Az ítéleti érvelés szerint az özvegyi nyugdíjra való jogosultság elsődleges feltételeit a Tny. 46. § (1) bekezdése tartalmazza, azok megvalósulása esetén a társadalombiztosítási szerv ideiglenes özvegyi nyugdíjat állapít meg, ami az elhunyt házastárs halálától számított legalább egy évig jár. A felperes az özvegyi nyugdíj iránti igényét elkésetten, a házastársa halálától számított egy éven túl terjesztette elő, részére ideiglenes özvegyi nyugdíj nem jár, ideiglenes özvegyi nyugdíjra való jogosultság hiányában pedig özvegyi nyugdíj sem állapítható meg. A jogerős ítélet ellen a felperes terjesztett elő felülvizsgálati kérelmet, amelyben a Tny. 45-47. §-ai, 69. § (1) bekezdése, 80. § (6) bekezdése megsértésére hivatkozott.

A Kúria Tny. 47. § (1)  bekezdésének és 64. § (1) bekezdésének együttes értelmezésével kifejtette, hogy főszabály szerint egy évig, a különös szabályok alapján a 47. § (1) bekezdésben meghatározott időpontokig járó özvegyi nyugdíj addig igényelhető, illetve addig állapítható meg, amíg az igényléstől visszaszámított hat hónapon belül lehetőség van a jogosultság megszerzésére, legalább egy havi ellátás megállapítására. A felperes házastársa elhunytától számított egy évig szerezhetett jogosultságot az ideglenes özvegyi nyugdíjra, ezért igénybejelentését a házastársa elhunytától számított 1,5 éven belül kellett volna előterjeszteni ahhoz, hogy a Tny. 47. § (1) bekezdése szerint jogosultságát az alperes megállapíthassa.
Özvegyi nyugdíjra jogosító szabályokat tartalmaz a Tny. 47. § (2) bekezdése is, a jogosultság vagylagosan megállapított többletfeltételeit, amelyeknek a házastárs halálakor kell fennállniuk az a)-c) pontok tartalmazzák. A rendelkezésnek „az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően özvegyi nyugdíjra az jogosult, aki” szövegrésze – helyesen – nem értelmezhető önálló feltételként. A szabály vitatott szövegrészéből az következik, hogy özvegyi nyugdíj megállapítására legkorábban az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnése után kerülhet sor, az azonban nem, hogy az özvegyi nyugdíjra az előírt jogosultsági feltételekkel egyébként rendelkező azon személyek, akik ideiglenes özvegyi nyugdíjban azért nem részesültek, mert azt – bármely okból – nem, vagy legalább 1,5 éven belül nem igényelték, ne szerezhetnének jogosultságot.

A munkaügyi bíróság téves jogértelmezés eredményeként jutott arra a következtetésre, hogy a Tny. 47. § (1) és (2) bekezdése az özvegyi nyugdíj igénylésére egy éves határidőt állapít meg, amelyet a felperes elmulasztott. Téves az ítélet azon jogértelmezése is, amely szerint az ideiglenes nyugdíj megállapításának hiánya önmagában kizárja az özvegyi nyugdíjra való jogosultság megállapítását. Mindezek alapján a Kúria a jogerős ítéletet és az első- és másodfokú határozatot hatályon kívül helyezte és az alperest új eljárásra a Tny. 47. § (2) bekezdésben foglalt feltételek vizsgálatára kötelezte.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (4)
Kútvölgyi Éva

Detroi Attila Tévedsz! Az özvegyi nyugdij nem azt jelenti, hogy valaki nem dolgozott és kap nyugdíjat a házastársa után, hanem azt jelenti, hogy ha valaki, aki maga is nyugdíjas már és elveszíti a házastársát, akkor 1 évig megkapja az elhúnyt házastársának a fele nyugdíját. Tehát nem örökre szól, csupán egy évig.

Barkanyi Andrew

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Ozvegyi_nyugdij_igy_dontott_a_Kuria_VYLC5R#utm_source=hvg_top&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2014.12.09&utm_content=top1&type-id=HvgTopAdo&user-id={@%28%[email protected]%22%29sid}

Nagy Attila

Azért azt ugye tudja, hogy ha az "öreg" betöltötte már a nyugdíjkorhatárt, akkor nem veszíti el az özvegyi nyugdíjat a házasságkötés után sem.

Detroi Attila

Az ozvegyi nyugdijat a koz altal befizetett adok igazsagtalan ujra elosztasanak tartom.

Edesanyam egyedul felnevelt ket gyereket, es semmilyen extraban nem reszesul azokkal szemben, akiknek az egesz elete konnyebb volt, mert allt valaki mellettuk. (Es lehet, hogy egy gyereket sem neveltek kozben.)

Hogy jobban ravilagitsak a helyzet viszontagsagara, tudok olyanrol, hogy ket oreg egyutt el, es csak azert nem alltak az anyakonyvvezeto ele, mert igy mindketen felvehetik az ozvegyi nyugdijat. ... Hogy meg erdekesebb legyen a tortenet, nem az anyakonyvvezetohoz ugyan nem mentek el, de a Reformatus Egyhaz szabalyai szerint hazassagot kotottek. Azert, mert igy nem veszitik el a jarandosagaikat. (Nesze neked KDNP!)

Nehogy mar sajnalja oket valaki, a ket fiuk kint el Amerikaban, es ha az unokakat latni akarjak, meg a repulojegyet is kifizetik a hazareptetesukhoz, hogy ezzel is segitsek szegeny kint elo fiukat - csak az egyiket - akinek amugy sem megy rosszul.

Nem azt mondom, az ilyen modon kiosztott penzeknek nincsen meg a helye, de a jogcim megszerzesenek a modja vegett talan nem mindig ott, ahova kerulnek.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Honkongi szoftverszámla

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Külföldi napidíj mértéke

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ügyvezető megbízási jogviszony

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close