Őstermelők társadalombiztosítási jogállását érintő kérdések

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A mezőgazdasági őstermelők biztosítási és járulékfizetési kötelezettségének változása jó alkalmat nyújt arra, hogy áttekintsük néhány, a témához kapcsolódó gyakran felvetett problémát.

Kezdjük a biztosítási kötelezettséggel, amely alapvetően a jövő évtől sem változik! Főszabály szerint [a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. (Tbj.) törvény 6. § (1) bekezdés h) pontja] a mezőgazdasági őstermelőre továbbra is kiterjed a biztosítás, kivéve, ha az érintett
♦ kiskorú (őstermelők családi gazdaságának tagja),
♦ sajátjogú nyugdíjas vagy özvegyi nyugdíjaként a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt elérte, illetve 
♦ más jogviszonyában – ide nem értve a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyt (pl. megbízás) – biztosított.

Olvassa el az Adózóna „Öregségi nyugdíj és a korhatár előtti ellátás melletti keresőtevékenység 2021-ben”, „Ők mehetnek nyugdíjba 2021-ben” és „Rokkantsági vagy rehabilitációs ellátás megszűnése, újbóli megállapítása” írását is!

Megszűnik viszont a biztosítást kizáró „20 éves szabály”, amiből az is következhet, hogy aki az elmúlt években azért nem vált őstermelőként biztosítottá, mert az őstermelői tevékenység megkezdéséig szerzett szolgálati ideje, illetve a nyugdíjkorhatár betöltéséig hátralévő idő együttesen nem tett ki 20 évet, január 1-jével mégiscsak biztosított lesz. (Ezen még az sem változtat, ha túl van az öregségi nyugdíjkorhatáron, kivéve, ha nyugdíjas vagy özvegyi nyugdíjban részesül.)

A mezőgazdasági őstermelő társadalombiztosítási jogállását és járulékfizetési kötelezettségét alapesetben továbbra sem érinti, ha nappali tagozatos tanulmányokat folytat. Ellenben, ha ezzel összefüggésben biztosítottá válik (pl. tanulószerződés alapján szakképző iskolai tanulmányokat folytató tanulóként vagy szakképzési munkaszerződés alapján), akkor természetesen kizárt az őstermelői biztosítása.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja mi a biztosítási kötelezettsége annak az őstermelőnek, aki egyáltalán nem rendelkezik bevétellel, illetve miként alakul ebben az esetben a szolgálati idő, ki minősül kezdő őstermelőnek, és bevételnek minősül-e a támogatások összege!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesületi tagdíj fizetésének átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Tag járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Kiegészítő társas vállalkozói kivét

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close