hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Őstermelők társadalombiztosítási jogállását érintő kérdések

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A mezőgazdasági őstermelők biztosítási és járulékfizetési kötelezettségének változása jó alkalmat nyújt arra, hogy áttekintsük néhány, a témához kapcsolódó gyakran felvetett problémát.

Kezdjük a biztosítási kötelezettséggel, amely alapvetően a jövő évtől sem változik! Főszabály szerint [a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. (Tbj.) törvény 6. § (1) bekezdés h) pontja] a mezőgazdasági őstermelőre továbbra is kiterjed a biztosítás, kivéve, ha az érintett
♦ kiskorú (őstermelők családi gazdaságának tagja),
♦ sajátjogú nyugdíjas vagy özvegyi nyugdíjaként a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt elérte, illetve 
♦ más jogviszonyában – ide nem értve a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyt (pl. megbízás) – biztosított.

Olvassa el az Adózóna „Öregségi nyugdíj és a korhatár előtti ellátás melletti keresőtevékenység 2021-ben”, „Ők mehetnek nyugdíjba 2021-ben” és „Rokkantsági vagy rehabilitációs ellátás megszűnése, újbóli megállapítása” írását is!

Megszűnik viszont a biztosítást kizáró „20 éves szabály”, amiből az is következhet, hogy aki az elmúlt években azért nem vált őstermelőként biztosítottá, mert az őstermelői tevékenység megkezdéséig szerzett szolgálati ideje, illetve a nyugdíjkorhatár betöltéséig hátralévő idő együttesen nem tett ki 20 évet, január 1-jével mégiscsak biztosított lesz. (Ezen még az sem változtat, ha túl van az öregségi nyugdíjkorhatáron, kivéve, ha nyugdíjas vagy özvegyi nyugdíjban részesül.)

A mezőgazdasági őstermelő társadalombiztosítási jogállását és járulékfizetési kötelezettségét alapesetben továbbra sem érinti, ha nappali tagozatos tanulmányokat folytat. Ellenben, ha ezzel összefüggésben biztosítottá válik (pl. tanulószerződés alapján szakképző iskolai tanulmányokat folytató tanulóként vagy szakképzési munkaszerződés alapján), akkor természetesen kizárt az őstermelői biztosítása.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja mi a biztosítási kötelezettsége annak az őstermelőnek, aki egyáltalán nem rendelkezik bevétellel, illetve miként alakul ebben az esetben a szolgálati idő, ki minősül kezdő őstermelőnek, és bevételnek minősül-e a támogatások összege!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás

Széles Imre

tb-szakértő

Folyamatos munkarend (megszakítás nélküli)

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1