hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Örökbefogadói díj: kiknek, mettől meddig, mennyi jár?

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

A hatályos jogszabályok igyekeznek egyenlő feltételeket biztosítani az egészségbiztosítási pénzbeli és családtámogatási ellátásokhoz a vér szerinti és az örökbefogadó szülők esetében, azonban a gyakorlatban mindezek igénybevétele ritkábban valósulhat meg. Ennek az az oka, hogy sok esetben 2-3 év feletti gyermekek örökbefogadására van csak lehetőség, így az újszülöttek után járó (első 168 nap) csed, vagy a 169. naptól a 2 éves korig járó gyed ebből kifolyólag nem elérhető ezen gyermekek után. Ezen szeretnének változtatni a jogalkotók a legújabb egészségbiztosítási pénzbeli ellátással, az örökbefogadói díjjal.

Jövő év január 1-jétől lehet majd igényelni az örökbefogadói díjat, amely a táppénz, a csecsemőgondozási díj és a gyermekgondozási díj után a negyedik egészségbiztosítási pénzbeli ellátás lesz. Mindegyik ellátás közös jellemzője, hogy biztosítási jogviszonyon alapszik, szükséges hozzá megelőző biztosítotti jogviszony, például munkaviszony vagy akár vállalkozás. Ellentétben tehát a családtámogatási ellátásokkal, nem alanyi jogon járnak.

Az örökbefogadói díj a csecsemőgondozási díjat hivatott kiváltani az örökbefogadó szülők számára, hasonló jogosultsági feltételekkel lehet kérelmezni, valamint a jogosultsági időszak is megegyezik. A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvényben szerepel majd, a többi egészségbiztosítási pénzbeli ellátás között, a 42/H paragrafusban. Örökbefogadói díjra jogosult lesz az a biztosított, aki a második életévét betöltött gyermeket, illetve ikergyermekek esetén a harmadik életévüket betöltött gyermekeket örökbefogadási szándékkal nevelésbe vette, feltéve, hogy

– a gyermek nevelésbe vételének napját megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, és

– a gyermeket a gondozásba vétel időpontját megelőzően nem neveli legalább egy éve folyamatosan a saját háztartásában.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelybőlmegtudhatja, mit is jelent ez a gyakorlatban, és milyen, az örökbefogadókat támogató módosítások szükségesek még a munka törvénykönyvében.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Személygépkocsi – áfa

Kelemen László

adószakértő, jogász

MÁV jegy, áfalevonás

Kelemen László

adószakértő, jogász

FAD-os számlázás

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs