Örökbefogadói díj: kiknek, mettől meddig, mennyi jár?

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

A hatályos jogszabályok igyekeznek egyenlő feltételeket biztosítani az egészségbiztosítási pénzbeli és családtámogatási ellátásokhoz a vér szerinti és az örökbefogadó szülők esetében, azonban a gyakorlatban mindezek igénybevétele ritkábban valósulhat meg. Ennek az az oka, hogy sok esetben 2-3 év feletti gyermekek örökbefogadására van csak lehetőség, így az újszülöttek után járó (első 168 nap) csed, vagy a 169. naptól a 2 éves korig járó gyed ebből kifolyólag nem elérhető ezen gyermekek után. Ezen szeretnének változtatni a jogalkotók a legújabb egészségbiztosítási pénzbeli ellátással, az örökbefogadói díjjal.

Jövő év január 1-jétől lehet majd igényelni az örökbefogadói díjat, amely a táppénz, a csecsemőgondozási díj és a gyermekgondozási díj után a negyedik egészségbiztosítási pénzbeli ellátás lesz. Mindegyik ellátás közös jellemzője, hogy biztosítási jogviszonyon alapszik, szükséges hozzá megelőző biztosítotti jogviszony, például munkaviszony vagy akár vállalkozás. Ellentétben tehát a családtámogatási ellátásokkal, nem alanyi jogon járnak.

Az örökbefogadói díj a csecsemőgondozási díjat hivatott kiváltani az örökbefogadó szülők számára, hasonló jogosultsági feltételekkel lehet kérelmezni, valamint a jogosultsági időszak is megegyezik. A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvényben szerepel majd, a többi egészségbiztosítási pénzbeli ellátás között, a 42/H paragrafusban. Örökbefogadói díjra jogosult lesz az a biztosított, aki a második életévét betöltött gyermeket, illetve ikergyermekek esetén a harmadik életévüket betöltött gyermekeket örökbefogadási szándékkal nevelésbe vette, feltéve, hogy

– a gyermek nevelésbe vételének napját megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, és

– a gyermeket a gondozásba vétel időpontját megelőzően nem neveli legalább egy éve folyamatosan a saját háztartásában.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelybőlmegtudhatja, mit is jelent ez a gyakorlatban, és milyen, az örökbefogadókat támogató módosítások szükségesek még a munka törvénykönyvében.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bérelt iroda felújítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Építkezés áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Garázsértékesítés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X