hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így befolyásolja a nyugdíj mértékét az uniós munkavállalás – példával

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

A mai világban már egyre többen vállalnak munkát külföldön is, mely munkavégzésük okán sok esetben felmerül a kérdés, hogy a külföldi munkavállalásuk után hogyan, mely országtól fognak nyugdíjban részesülni.

Azoknak az öregséginyugdíj-igényeknek az elbírálásakor, amelyeknél a nyugdíjat igénylő személyek Magyarország mellett más EU-s tagországban is dolgoztak és járulékot is fizettek, a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.), valamint a közösségen belül mozgó munkavállalókra és családtagjaikra történő alkalmazásáról szóló 1408/71EGK rendelet, illetve az azt felváltó a szociális biztonsági rendszerek koordinációjáról szóló 883/2004EGK rendelet, valamint a végrehajtásáról szóló 987/2009EK rendelet szabályait kell alkalmazni.

Amennyiben bővebben tájékozódna a témában, a nyugdíjjal összefüggésben megjelent írásainkat ITT olvashatja el.

Az említett koordinációs rendelet alapelvi szinten garantálja az állampolgárságra tekintett nélküli azonos elbánást, a nyugdíjjogosultság, a nyugellátás összege kiszámításának szabályozását pedig nemzeti hatáskörbe utalja, ami azt jelenti, hogy ezen igények elbírálása során a magyar nyugdíjmegállapító szerv kizárólag a Magyarországon ténylegesen elért és járulékfizetés alapjául szolgáló keresetek figyelembevételével állapít meg nyugellátást, a magyar nyugdíjszabályok alapján, azokban az ügyekben is, amelyekben a nyugellátásra jogosultsághoz az érintett személy más EU tagországban megszerzett szolgálati idejét is figyelembe kell venni.

Ezekben a nemzetközi nyugdíjügyekben az igénybejelentést az adott személy lakóhelye szerinti tagállam illetékes társadalombiztosítási/nyugdíjbiztosítási intézményénél kell benyújtani, mely szerv magyar lakóhely esetén a Budapest Főváros Kormányhivatala (a továbbiakban: hivatal). A főszabálytól eltérően azonban, magyar lakóhely esetén, az érintett személy a nyugdíjigényét a lakóhelye szerint illetékes megyei nyugdíjbiztosítási szervnél is előterjesztheti, ebben az esetben viszont a kérelme azonnal áttételre kerül majd az igény elbírálására illetékességgel rendelkező hivatalhoz.

A koordinációs eljárásokban egyetlen igénybejelentéssel mindazon tagállamokban megnyílik az ügyfél jogosultsága az ellátásra, ahol az érintett személy legalább 365 nap szolgálati, biztosítási időt szerzett, és a nyugellátásra való jogosultsági feltételeket teljesíti. Ez azt jelenti, hogy annak a Magyarországon lakó személynek, aki szolgálati, biztosítási időt szerzett mind Magyarországon, mind Németországban, mind Szlovákiában és valamennyi országban a nyugdíjkorhatárt betöltötte, elegendő Magyarországon igénybejelentést tennie az öregségi nyugdíja megállapításához. Ezzel az egy igénybejelentéssel megindul az eljárás mindhárom tagállam illetékes szervénél, mivel az igénybejelentés automatikusan továbbításra kerül mindazon tagállamok illetékes nyugdíjbiztosítási szervei részére, amelyekben az igénylő jelzése szerint biztosítási jogviszonyban állt. Az előzőekben foglaltak nem érvényesek abban az esetben, ha az érintett személy olyan országban igényel először nyugellátást, ahol a legalacsonyabb a nyugdíjkorhatár. Ebben az esetben minden további korhatár betöltésekor külön-külön kell a kérelmeket benyújtania a nyugellátásnak az adott országban történő megállapításához. Természetesen ebben az esetben is elegendő, ha az igénybejelentést a lakóhelye szerinti nyugdíjbiztosítási szerven keresztül terjeszti elő.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja a koordináció hatálya alá tartozó nemzetközi nyugdíjigények elbírálása során a magyar nyugdíj megállapítása hogy történik, illetve miként számítható ki szabályosan az arányos nyugdíj! Mindezeket példával szemléltetjük.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Várandós kismama külföldi ellátása, biztosítása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Gázolaj jövedéki adója

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Vagyonszerzési illeték

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close