hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ők mehetnek nyugdíjba 2014-ben

  • Molnár László
5

Az Országgyűlés még 2009-ben döntött arról, hogy az öregségi nyugdíj korhatárt a 62. életévről – az 1952-es születési évjárattal kezdődően az 1957-es korosztállyal kiteljesedve – fokozatosan a 65. életévre emeli. E szabály alapján összefoglaltuk, hogy kik mehetnek nyugdíjba 2014-ben.

Az egyes születési évjáratok szerinti öregségi nyugdíjkorhatár jelenleg a következő:

- az 1952. január 1-je előtt születetteknél a betöltött 62. életév,
- az 1952-ben születetteknél a 62. életév betöltését követő 183. nap,
- az 1953-ban születetteknél a betöltött 63. életév,
- az 1954-ben születetteknél a 63. életév betöltését követő 183. nap,
- az 1955-ben születetteknél a betöltött 64. életév,
- az 1956-ban születetteknél a 64. életév betöltését követő 183. nap,
- az 1957-ben vagy azt követően születetteknél a betöltött 65. életév.

2012. január 1-jétől a Parlament megszüntette azokat az öregségi típusú nyugdíjakat, amelyeket a nyugdíjkorhatár előtt különböző korhatárkedvezményekkel lehetett igénybe venni (nevezetesen: előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, korkedvezményes nyugdíj, bányásznyugdíj, korengedményes nyugdíj, „művész” nyugdíj, „országgyűlési képviselők” nyugdíja, „polgármesterek” nyugdíja, Európai Parlament magyarországi képviselőinek nyugdíja, valamint a szolgálati nyugdíj).

Helyettük bevezettek két szociális, jövedelempótló juttatást, a korhatár előtti ellátást és a szolgálati járandóságot.

Ezáltal öregségi nyugdíj csak az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltő biztosítottnak jár, a korhatár előtti ellátások viszont semmilyen tekintetben nem minősülnek nyugdíjnak.

Az említett időponttól a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben saját jogú nyugellátásnak már csak a következő ellátások minősülnek:

- öregségi teljes nyugdíj, az
(erre az jogosult, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, legalább 20 év szolgálati időt szerzett és biztosítással járó jogviszonyban sem belföldön – sem külföldön nem áll)

- öregségi résznyugdíj, valamint a
(erre az jogosult, aki 20 év szolgálati idővel nem rendelkezik, de legalább 15 év szolgálati időt szerzett, a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és biztosítással járó jogviszonyban sem belföldön, sem külföldön nem áll)

- nők életkortól független öregségi nyugdíja
 (erre életkorától függetlenül az a nő lehet jogosult, aki
- legalább 40 év jogosultsági idővel rendelkezik, és
- azon a napon, melytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

A nyugdíjjogosultság kulcsfogalma a jogosultsági idő. A nők kedvezményes nyugdíjának megállapításánál jogosultsági időnek kizárólag
• a keresőtevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal,  valamint
• terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási  segélyben, gyermeknevelési támogatásban és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy  örökbe fogadott gyermekére tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel

szerzett szolgálati idő minősül.)

2014. évben öregségi nyugdíjra szerezhetnek jogosultságot;

- az 1952. I. félévben születettek,

(Az 1952-ben születettek öregségi nyugdíjkorhatára – nemtől függetlenül – a 62. életév betöltését követő 183. nap – így 2014. II. félévben csak e korosztály I. félévben születettjei szerezhetnek jogosultságot. Természetesen a jogosultságnak további feltételei vannak, nevezetesen az öregségi teljes nyugdíjhoz legalább 20 év szolgálati idő szükséges (résznyugdíjhoz elégséges 15 év), továbbá elengedhetetlen a biztosítással járó jogviszony megszüntetése belföldön és külföldön egyaránt.)

- életkortól függetlenül az a nő, aki rendelkezik legalább 40 év jogosultsági idővel (nem  azonos a szolgálati idővel),

(Ez a kedvezmény azt jelenti, hogy például egy 1957-ben született nő, akinek az öregségi nyugdíjkorhatára a betöltött 65. életév (2022.), amennyiben 2014. év folyamán megszerzi a 40 év jogosultsági időt, így 57 éves korában – 8 évvel az öregségi nyugdíjkorhatárának elérése előtt – öregségi teljes nyugdíjra szerezhet jogosultságot. Természetesen ebben az esetben is további feltétel a biztosítási jogviszony megszüntetésének kötelezettsége.)

- meg kell említeni még az úgynevezett szerzett jog védelme alapján érvényesített öregségi nyugdíjjogosultságot.

(Azaz a betöltött öregségi nyugdíjkorhatár és a megszerzett előírt szolgálati idő olyan eseteit, amikor az érintett nem ment nyugdíjba. Ha például egy férfi, aki 1951-ben született, öregségi nyugdíjkorhatára a betöltött 62. életév (2013. év), rendelkezik a szükséges szolgálati idővel, azonban a jubileumi jutalom megszerzése érdekében jogviszonyát csak 2014. évben szünteti meg, nyugdíjjogosultságát említett időponttól érvényesítheti.)
OLVASSA EL témában korábban írt cikkeinket ITT és ITT!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (5)
Jónás Éva

Kérlek segítsetek! Ha saját háztartásában 5-gyermeket nevelt,1-év kedvezményt kap. Honnan jön le az az 1-év?? A 40-ből??

Szécsi Bandula

1957-ben születtem,de 2014-re a40-éves munkaviszonynak még van egy kis hija. Igy mikor mehetek nyugdijba, Csak 65 évtől?

deni5103

Az 1953 -ban született férfi mikor mehet, illetve mehet -e előrehozott ellátásba

JuhászRóbert

Egyre csak nő a korhatár! Aki már a 65 éves korhatár előtt szeretne nyugdíjat kapni, annak az állami rendszer mellett más megoldásban is kell gondolkodnia. a nyugdijat.hu szakértői csoportja megmutatja a lehetőségeket, hogy korhatár előtt legyen saját nyugdíja, vagy milyen a családi nyugdíj, vagy a fiatalkori nyugdíj (járadékjövedelem)!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kiválás esetén de minimis kedvezmény

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs