hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjba megy az ügyvezető – teendők

  • adozona.hu

Kinek és milyen teendői vannak, ha nyugdíjba menne a cég ügyvezetője? – kérdezte az Adózóna olvasója. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Egy kft. ügyvezető-tulajdonosa jelenleg heti 40 órában, munkaviszony keretében dolgozik a kft.-ben. 2021 októberében betölti a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, több mint 30 év szolgálati idővel rendelkezve. Kezdeményezni szeretné a nyugellátás megállapítását, és nyugdíjba szeretne menni. Milyen adminisztrációs és egyéb lépéseket kell tennie a magányszemélynek ennek érdekében? Mit kell tennie a kft.-nek? Az ügyvezető-tulajdonos a nyugdíjba menetel után is szeretne heti 40 órában tovább dolgozni a kft.-ben: milyen adminisztrációs feladatai vannak ezzel kapcsolatosan mind a magánszemélynek, mind a kft.-nek?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A nyugdíj megállapítására irányuló kérelmet a magánszemélynek a lakóhelye szerint illetékes kormányhivatal nyugdíjszervénél kell majd benyújtania, legkorábban a nyugdíjkorhatár betöltése hetében.

Az igény benyújtásakor célszerű csatolni a munkáltató által az ez évre vonatkozóan kiállított járulékigazolást, mely tartalmazza a járulékalapot képező kereseteit és a biztosítási jogviszonyára vonatkozó adatait.

Ha a nyugdíjazást követően továbbra is változatlan feltételekkel dolgozik majd a kft.-ben, akkor a munkáltatónak nem kell kiléptetnie. Ugyanakkor, mivel a nyugdíj megállapításának kezdő napjától a nyugdíjas foglalkoztatás alapján már megszűnik a biztosítási jogviszony, ezért a munkáltatónak a T1041-es nyomtatványon ki kell jelentenie a foglalkoztatottat, és a nyugdíj megállapításának napjától egy új nyugdíjas jogviszony kerül bejelentésre. 

A nyugdíjas státusz miatt a biztosítási időszakot és jövedelemadatokat megbontva kell feltüntetni.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tárolási díj áfatartalma

Bunna Erika

adótanácsadó

Ingatlanhasznosítás Horvátországban

Bunna Erika

adótanácsadó

Folyamatos szolgáltatás angol adóalanynak

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink