hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjazás: hiányzó szolgálati idő végkielégítésből

  • adozona.hu

Beszámít-e a felmentési idő a nyugdíjalapba, kipótolható-e vele a nyugdíjba vonuláshoz hiányzó szolgálati idő? – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert, nyugdíjszakértő válaszolt.

„Dolgozónk 2016 januárjában 40 év szolgálati idő után nyugdíjba mehetne. A cég, amely jelenleg őt alkalmazza, megszüntetné a tevékenységét, bár még a végelszámolási eljárást nem indította el. Dolgozónkat jog szerint megilletné a 6 hónap végkielégítés, vagy akár a felmentési időre járó díj is. (Nem tartozunk a Kjt. hatálya alá.) Kérdésem: a hiányzó hat hónap szolgálati idő lefedhető-e a hat hónapos végkielégítéssel? – kérdezte olvasónk.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény vonatkozó rendelkezései meghatározzák, hogy a tb-ellátásokról szóló törvényben (Tbj.) biztosítottnak minősülő személy biztosítással járó jogviszonyának – ide tartozik a munkaviszonyban töltött időszak is – 1997. december 31. napját követő időtartama szolgálati időnek számít, ha erre az időszakra az előírt nyugdíjjárulékot a biztosítottól levonták.

Fontos tudni, hogy a munkaviszony időtartama nem hosszabbodik meg a végkielégítéssel – függetlenül azon ténytől, hogy az egy, vagy akár több hónapi távolléti díjnak megfelelő mértékben illetné meg az érintett munkavállalót –, ezért a megkeresésben említett esetben a munkaviszonynak a felmondási idővel meghosszabbodott időtartamát lehet majd szolgálati időként figyelembe venni, amennyiben a jogszabályban előírt nyugdíjjárulékokat levonják a munkavállaló béréből, illetményéből.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vezető tisztségviselő bejelentése, adatszolgáltatása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink