hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Több állás: megszűnik-e a nyugdíj a kereseti korlát túllépése miatt?

  • adozona.hu
2

Megszűnik-e a nyugdíjkorhatárt be nem töltött nyugdíjas nyugellátása, ha a több jogviszonyból származó bevétele meghaladja a kereseti korlátot? – kérdezte az Adózóna olvasója. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Nyugdíjkorhatárt be nem töltött nyugdíjas esetén megszűnik-e a nyugellátás, ha katás egyéni vállalkozóként (25 ezer forint fizetése mellett) keletkezik katás jövedelme, illetve ha emellett még alkalmi munkásként is foglalkoztatják eseténként, vagyis a kereseti korlátot, évi 18*149 ezer forintot meg fogja haladni a fenti két bevétele? A fenti esetekben kell-e figyelni arra, hogy a nyugdíjas közszférában vagy vállalkozói szférában dolgozik alkalmi munkásként vagy egyéni vállalkozóként?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A kérdése szerinti személy nők kedvezményes nyugdíjában részesülhet, mivel jelen időpontban nyugdíjkorhatár betöltése előtt korai nyugdíjazásra kizárólag ez a nyugdíjazási forma létezik. Amennyiben az előzőekben említett személy a nyugdíj melletti vállalkozása után a közterheket kisadózóként teljesíti, úgy e jogviszonya alapján nem válik biztosítottá, mivel a nem főállású kisadózó nem biztosított. Ennek alapján, ha kizárólag kisadózóként végez keresőtevékenységet a nyugdíj mellett, a kereseti korlát alkalmazására nem kerül majd sor, hiszen nem lesz nyugdíjjárulék-alapot képező jövedelme.

Szintén nem kell figyelembe venni a munka törvénykönyve hatálya alá tartozó munkaviszony keretében foglalkoztatott nyugdíjas e keresőtevékenységéből származó jövedelmeit, mivel 2019. január 1-jétől a saját jogú nyugdíjas munkaviszonyban álló személy e jogviszonya alapján nem válik biztosítottá és ily módon nyugdíjjárulék-fizetési kötelezettsége sem keletkezik.

Ugyanakkor a kérdése szerint a „katás” vállalkozás mellett az érintett személy alkalmi munkásként is végez keresőtevékenységet. Ezzel kapcsolatban felhívom a figyelmét, hogy amennyiben a munkavégzésre nem a munka törvénykönyve általános szabályai szerint létesített munkaviszony keretében kerül sor, hanem a munkaviszonyokra nem kötelező és az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény hatálya alá tartozó egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony keretében (mezőgazdasági vagy turisztikai idénymunka, vagy alkalmi munka) kerül sor, és a kizárólag ezen jogviszonyokból származó keresetek meghaladják a keresetkorlát összegét, úgy a nyugellátás folyósítását a keresetkorlát elérését követő hónap első napjától a tárgyév végéig szüneteltetni kell. Erre azért csekély esély mutatkozik, figyelemmel arra, hogy az idénymunka, illetve alkalmi munka után nem a tényleges keresetek után, hanem meghatározott mértékű közteherjegy megváltásával kell rendezni a közterheket, mely közteherjegyekhez olyan mértékű járulékalapok párosulnak (napi 1370, illetve 2740 forint), melyekből a keresetkorlát nem érhető el.

Az a tény, hogy a közszférában dolgozik, de a foglalkoztatás nem közszolgálati típusú jogviszony, hanem például a munka törvénykönyve hatálya alá tartozó munkaviszony vagy megbízási jogviszony, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében történik, nem eredményezi a nyugellátás kötelező szüneteltetését; a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 83/C §-a szerinti kötelező nyugdíjszüneteltetést ugyanis csak azon személyek esetében kell alkalmazni, akik a nyugdíj melletti keresőtevékenységüket közszolgálati típusú – például közszolgálati jogviszony, közalkalmazotti jogviszony, kormányzati szolgálati jogviszony – jogviszony keretében végzik.

Tippeket szeretne a bérköltség csökkentésére?
Rendelje meg kedvezményesen a Kedvező adózású munkavállalás 2019-ben című kiadványt.
Kiadványunk bemutatja, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben melyek a legkedvezőbb foglalkoztatási formák, és ötleteket ad a juttatások optimalizálásához.
Részletek >>

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasónk!
Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Üdvözlettel az Adózóna csapata

R.I.

Winkler Róbert nyugdíjszakértő "Több állás: megszűnik-e a nyugdíj a kereseti korlát túllépése miatt?" című írásban adott válaszához szeretnék egy , az alapkérdést kissé módosító kérdést feltenni. Mi a helyzet, ha - a cikkben említett "40 évvel nyugdíjas hölgy" helyett - előrehozott (korengedményes) nyugdíjú katás egyéni vállalkozóról van szó? Ő értelemszerűen nem kiegészítő tevékenységet folytató katás, tehát vonatkozik rá a kereseti korlát. Kérdésem, hogy mi számít bele az ő jövedelmébe, ami alapján a kereseti korlát számítandó? Amit kiszámlázott? Ami a kiszámlázott összegekből tárgyidőszakban pénzügyileg teljesült? Vagy a havonkénti 94 ezer Ft körüli összeg, ami után ő - elméletileg - nyugdíjjárulékot fizet? Vagy a kettő együttesen?
Előre is köszönöm válaszát.
R.I.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó gépjármű költségelszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Idegen épületen végzett beruházás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Rendszám feltüntetése a számlán

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink