hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíj: korhatár és összeg - a gyerekek számán is múlna

  • MTI
16

A nyugdíjrendszer reformját javasolja a kormánynak és az Országgyűlésnek a Népesedési Kerekasztal; a testület által kidolgozott koncepció szerint a nyugdíjszámításnál figyelembe kellene venni a gyermeknevelésre fordított erőfeszítéseket, a felnevelt gyermekek számát és iskolázottságát is. A Népesedési Kerekasztal javaslatait Benkő Ágota, a testület elnöke juttatta el az MTI-hez.

A koncepció készítői emlékeztettek arra, hogy a magyar társadalomban kritikus mértéket öltött a gyermekvállalás visszaesése, és az "elöregedés, a járulékfizetésre alkalmas munkavállalók számának csökkenése belátható időtávon belül finanszírozhatatlanná teszi a nyugdíjrendszert".

Ennek elkerüléséhez több gyermek vállalására és a munkaerőpiac igényeinek megfelelő felnevelésére van szükség, de a jelenlegi magyar nyugdíjrendszer csaknem kizárólag felosztó-kirovó elven működik, és gyakorlatilag bünteti a gyermekvállalást. A jelenlegi rendszer "igazságtalan, gyakorlatilag önfelszámoló, és ezért korrekcióra szorul" - olvasható a közleményben.

A testület több konkrét javaslatot is tett arra, miként lehetne az új nyugdíjrendszerben érvényesíteni a gyerekvállalás és -nevelés erőfeszítéseit.

Eszerint például azoknak a kezdőnyugdíját, akik "egynél több járulékfizetőt állítottak maguk helyett, 1-nél magasabb, az e szintnél kevesebbel hozzájárulók járadékát 1-nél kisebb szorzóval" súlyoznák. Egy másik javaslat szerint a nyugdíjkorhatárt a gyermeknevelés figyelembevételével állapíthatnák meg.

A kerekasztal szerint fontos, hogy átlátható, mindenki számára érthető elvek alapján álló nyugdíjrendszer jöjjön létre. Úgy látják, hogy egy megfelelő reform fenntarthatóvá és hosszabb távon is finanszírozhatóvá tenné a nyugdíjrendszert, ugyanakkor jelentős mértékű igazságtalanságot korrigálna, és kiiktatna egy mesterségesen létrehozott és fenntartott, erős "termékenységi ellenösztönzőt".

Jelezték azt is, hogy a nyugdíjreform a 40. életévüket betöltöttekre már nem vonatkozna.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (16) , melyek közül a legfrissebbek:
attkiss

Többen is hangsúlyozzák, hogy amíg az anyuka otthon van (1-3 évig) addig valaki dolgozik helyette. Na igen, de ez nem egy minimális elvárás? Az hogy valaki helyett akár három évig fizetem a gyes, gyed, stb-t az egyenlő áldozat azzal, hogy valaki megszülte, felnevelte és egész életében minden idejét, pénzét, és energiáját az új „adófizetőre” fordítja, aki 40-50 évig befizető és remélhetőleg hasznos tagja lesz a társadalomnak? Szerintem ez messze nem egyenlő vállalás.
A 40 év felettiekre gondolom, azért nem vonatkozna, mert ők már nem tudnak reagálni erre a változásra. Egy 55-éves nőt/férfit hogyan ösztönözne ez gyerekvállalásra? Nyilván sehogy és nem is lenne fair.

Másrészt a vita teljesen parttalan, mert a részletek ismeretlenek. 1-es szorzót kap, akinek van egy gyereke? És mennyit kap, akinek nincs? 0,99-et vagy 0,1-et? Nem derül ki, hogy mit szoroznak 1-el? Az egész nyugdíjat? Vagy a felét? 10-edét? Nem teljesen mindegy.

Barkanyi Andrew

Ambrus Baksa 2014. 06 4., 05:30

"Miért a 40-év felettieknek nem lehet, vagy nincs gyerekük???????" ez egy : Teljesen jogos felvetés!! A bevezetést úgy kell megtervezni hogy méltányos és ha lehet igazságos legyen.Amikor katonai sorkötelezttség volt csaknem két év plusz a tartalékos behivások ideje kiesett a munkánkból.Még azt az állam által garantált éhbért se kaptuk ami akkor járt volna. Utánna jöttek sorban a gyerekek nevetséges családi pótlékokkal a kevesebbet kereső nők támogatása jogán általában. Most se tartunk az elfogadható fizetések, nyugdijak szintjén (harmada csak) az EU átlaghoz képest pedig 1o éve tagok vagyunk. Ellenben ott a szülőtartás előirt kötelezettsége gyerek számára aki soha nem fogja megérni a keresőképes korát..annyit tanul teljesen feleslegesen és akkor még a szüleit is el kéne tartania a munkanélküliből?. A gyerek a legjobb befektetés mondják...és a nők valahogy mégse vállalnak 4o alatt szivesen. Ha sehol nem kompenzálnak,.. csak ugy csinálnak hogy ne kerüljön semmibe akkor a most megemelkedett nyugdijkorhatár és a nyilvánvaló szomorú tendencia miatt még már unokát se fogunk akarni mi hoppon maradt, és még el sem tartott alacsony nyugdiju bérletekkel szükmarkuan ellátott nagyszülők.!!!! Megkockáztatom a most nyugdijba menők a legrászorultabbak mert idáig csak a nőknél számitották be a gyerekek számát..telibe, a férfi ..akit megpumpoltak vagyonmegosztásnál tartási dijnál a többszöri váláskor ..az már senki sem volt!? Előbb meg is halt hogy özv nyugdijat hagyjon hátra..kinek is?!:)

emeszter

És csak a példa kedvéért az öszevisszasághoz:
Elfelejtettem elvált kollegánkat. Neki 3 gyereke van. Most újra házasodik egy kisgyerekes nővel, akinek az előző férje már nyugdíjas.
No, ha megvalósul az elmebetegség, akkor 10 év múlva ezt a helyzetet hohgyan kezeli le a nyugdíjbiztosító?
A nyugdíjas papa is kap emelést, és az új papa is, aki mostantól neveli a gyerekét?
Lehet, hogy csak az anya számít majd?
:D:D:D

emeszter

bocs a sok helyesírási hibáért, kapkodtam.

emeszter

attkis

Éppne az történik így. A hős anya (és apa) több nyugdíjra számíthat.
De felhívom a figyelmet több előttem szólóéra, amíg a gyereket nevelik gyesen, táppénzen, akárhol, addig VALAKI dolgozik és biztosítja ezeket az öszegeket.
Az elképzelhető,hogy a gyeereknevelésre fordított időt valahogy jutalmazzák, mint egyéb különleges szolgálati esetekbe.
De itt arról lenne szó, hogy "1-nél kevesebb szorzóval súlyoznák". Van különbség a jutalmazás és egy csoport büntetése között, akik nem mellesleg VÉGIG dolgozták, amit kell.

No és azóta itt a munkahelyemen találtunk több érdekeS felvetést:
mi van az elváltakkal? Időarányosan nyílvántartják majd, hogy mennyi ideig nevelt gyereket?
És ha többször házasodtak, kinek számít a másik gyereke?
Vagy egyszerűen a szaporodást jutalmazzák, személyibe beírva, kinek hány gyereke lett?
És az egyneműek?

A közmunkások, mert még jó darabig lesznek, majd nyugdíj-előtakarékossági szaporodásba fognak?

Az elképzelés elmebeteg.

Ez minden kollegám véleménye, pedig a gyerekeink száma 2,2,3,4, rengeteg unokával.

József Andrási

lépjenek ki a való világba és győződjenek meg előbb a saját szemükkel a hétköznapi valóságról!! Ne papírokat és statisztikákat gyártsanak--hogy Magyarországon 220 ezer forint az átlagjövedelem!! Ez közönséges hazugság!! Van az országban 10-15% ember aki sok milliót keres--a nyolcvan százalék meg rabszolga minimálbérét jobb esetben. Csodálkoznak hogy százezrével hagyják el az országot az emberek???--A mostani fiatalokat ha a szülök, nagyszülők nem tudják már segíteni--maguktól éhen halnának!! Ha, ezt eddig nem látták volna, akkor most tudomásukra hozom---ezekre keressenek a nagy okosok megoldást!!!

attkiss

emeszter
Ellentmondást érzek nálad.
Azt mondod nem az elismerés a hiba, hanem a többi ember büntetése. Akkor hogyan ismerjék el a gyerekeseket, ha ugyanannyit adnak mindeninek? Jöjjön vissza a hős anya kitüntetés? :-)

József Andrási

NYOMOROGNAK A FIATALOK--NINCSEN MUNKAHELY, TISZTESSÉGES JÖVEDELEM--MIBŐL NEVELJENEK GYERMEKEKET AZ EMBEREK????? A GYERMEK NEM ÚGY NŐ FÖL MINT A RÉTEN A SZÉNA!!!--VAGY HOZZON VILÁGRA GYERMEKET ÉS DOBJA A KUKÁBA??? EZEKET A KÉRDÉSEKET OLDJÁK MEG ELŐBB!!!

emeszter

attkis
Nem az elismerés a hiba, hanem a büntetése azoknak, akik a munkájukkal eltartották az éppen gyermeknevelőket is pl. Mert a gyermeknevelés munka, de addig más termel.

emeszter

Már megint szociálpolitikai szempontok?
Volt megélhetési gyermekvállalás, most lesz közmunkások nyugdíj-előrelátó gyermekvállalása is?

És az egyedülálló- vagy gyermektelen nem járult hozzá a társadalom családosainak juttatásaihoz, pl. a GYES-hez, családi pótlékhoz, stb.?
Akkor honnan sarcolta ezekt az állam?

Túl sok a felső kaszt bekerülése. Nem elég a saját politikai uralkodóosztály, most még az EU "felsőházat" is eltartjuk.
Modern padlássöprés.

attkiss

Csodálkozom az eddigi felháborodásokon.
Szerintem bármelyik társadalom legalapvetőbb célja, hogy fennmaradjon. Ehhez kellene a reprodukció. Aki ehhez a folyamathoz hozzájárul az építi, aki meg nem, az akarva vagy akaratlanul, de nem építi azt. Szerintem nem rossz ötlet ennek a munkának az elismerése a nyugdíjrendszerben.
A probléma inkább abban van, hogy az embernek csak egy élete van (68-73 év). A nyugdíjrendszer, családi pótlék, adórendszer meg minimum 4 évente véltozik. A kedves vezetők eldönthetnék már, hogy hosszútávon mit szeretnének. A rövid távú terveik sajnos mindig ugyanazok.

József Andrási

Tisztelt törvénykitaláló!!! A gyermekvállaláshoz nem törvény kell--hanem, tisztességes jövedelmet, EURÓPAI BÉRT--NEM CSAK EURÓPAI ÁRAKAT!!!!!!!!!!!!!! kell az embereknek biztosítani---amiből bátran vállalhatnak gyermekeket!!!---nem minimál és éh bért!!!!!!!!

Katalin Jakab

És mi van azokkal, akiknek nem lehetett gyereke, pedig szerettek volna? azt miért büntetik?
Az ilyenek nem voltak gyesen, nem kaptak plusz szabadságot, plusz adókedvezményt. Végig dolgoznak. És nem kapnak nyugdijat, vagy csak csökkentettet? Éppen azok, akik végig fizetnek mindent?
Na gratulálok, még mi jön?

Hegyi János Csaba

"Eszerint például azoknak a kezdőnyugdíját, akik "egynél több járulékfizetőt állítottak maguk helyett, 1-nél magasabb, az e szintnél kevesebbel hozzájárulók járadékát 1-nél kisebb szorzóval" súlyoznák."

A munkahelyemet az automatizálás miatt szüntették meg.
Ő most a befizető helyettem. A távvezérelt-robot automata.
Mennyi lenne a szorzója?
A gyerek kiment Angliába, és ott fizet TB-t.
Annak mennyi a szorzója?
A másik munkanéküli segélyt kap.
Annak mennyi a szorzója?
A háromgyerekes család már közterheket sem fizet, olyan mértékű adó-visszatérítést kap.
Miért is lenne több nyugdíja 40 év múlva???

Ambrus Baksa

Miért a 40-év felettieknek nem lehet vagy nincs gyerekük???????

Hegyi János Csaba

A Népesedési Kerekasztal gondolkodjon már egy kicsit. Miért is kapna több nyugdíjat az akinek a részére a közösség pénzéből adták a gyest, építették a gyermekorvosi rendelőt, helyettesítették, dolgoztak helyette míg ő táppénzen a gyerekét ápolta.
A társadalom óriási pénzekkel hozzá járult a gyerekneveléshez, de ez sem elég, mikor már a gyerek felnőtt, és öreg szüleit neki kellene támogatni, akkor még mindig elvennének azoktól, a nyugdíjat, akik egyedül állók, és egy életen keresztül támogatták az adójukból őket.
Legyen már elég a gyerekre hivatkozásból, és a mások lehúzásából!
Legyen a gyereknevelés a család öröme, és ne a másik nyomora.
Nehogy már a nyugdíj attól függjön, hogy 30 évvel azelőtt ki-kit tartott el valaki.
Megint abból a normális európai élethez képest kicsi nyugdíjtortából akarnak valakik maguknak utólag nagyobb szeletet kihasítani, egy mondva csinált indokkal.
De ha viszont többet akarnak, akkor tegyék le egy összegben azt a pénzt, amit az egyedülálló nyugdíjas a korábban megkeresett pénzéből elvontak...

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Selejtezés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Külföldről származó osztalék adója

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

EU-n belüli egyéni vállalkozásból származó jövedelem

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close